Blog

9 maart 2022

Gisteren was het Internationale Vrouwendag, maar laten we het niet bij deze ene dag houden om naar onszelf te kijken als vrouw. Elke dag opnieuw hebben we te zien wat we te doen hebben. Om wat in ons zit in de buitenwereld te brengen. Om meer bewustzijn te krijgen zodat we met onszelf, onze partner, onze kinderen, andere vrouwen op een manier om gaan dat we zuiverder worden. Laten we onze kwaliteiten inzetten, in balans. En onder vrouwen vooral gaan samenwerken. Samen is het leuker, leren we meer, kunnen we meer realiseren.
Fijne vrouwendag elke dag van het jaar!
 

28 februari 2022

In ons hoofd kan er heel wat “ruis” ontstaan, waardoor we in verwarring komen, waardoor we niet tot duidelijkheid komen.
De ruis ontstaat doordat er verschillende “stemmen” in ons zitten. Vaak wordt het heel ingewikkeld, omdat we onszelf niet de vragen stellen: “Wat wil ik? En hoe ga ik het oplossen? ” We geraken in de plaats daarvan in ingewikkelde constructies, omdat we ons vooral laten leiden door de buitenwereld. Namelijk, wat is gangbaar, wat wordt er verwacht, wat wordt als “goed” gezien,… En dit komt voort uit alles wat we geleerd hebben.
Onze emoties hangen hiermee samen, die het ons soms enorm moeilijk maken. We zijn bang voor pijn en gaan ons beschermen en niet voluit doen wat we te doen hebben.
Ons gezond verstand is simpel, duidelijk en effectief. Er is geen tijd te verliezen…
 

8 februari 2022

Als ik een partner heb… dan zal ik gelukkig zijn…
Als ik kinderen heb… dan zal ik gelukkig zijn…
Als ik veel geld verdien… dan zal ik gelukkig zijn…
Als ik succes heb… dan zal ik gelukkig zijn…
Als ik “er ben”… dan zal ik gelukkig zijn…
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan…
Zoveel voorwaarden vooraleer het “goed” is. En het jammere is dat als je voorwaarden hebt, het nooit “goed” zal zijn. Er wordt altijd uitgereikt naar iets… dat buiten jou ligt… En als het er is, is de euforie snel weg en blijven we weer leeg achter…
En de clue is dat het “geluk” zit in het onderweg zijn, het genieten van het proces, blij zijn met wat we kunnen leren…
Het is er nu al en het is er altijd al geweest… Het is aan jou om te kiezen vanuit welk perspectief je “het leven” wil bekijken….
 

28 januari 2022

Wat we in ons meedragen als vrouw gaat al van heel ver terug. Het is te zoeken in het collectief, vandaar dat de patronen, die hier ook uit voortkomen, ook zo sterk zijn en wel wat vragen van ons om er beweging in te krijgen. De archetypes kunnen voor ons een leidraad zijn om hier meer over te weten te komen.
Zolang we een kind zijn zitten we hierin gevangen, door onze afhankelijke staat, maar ook omdat we nog niet matuur genoeg zijn. Maar in onze volwassenheid hebben we een keuze, die via bewustzijn passeert, om ons minder te laten bepalen door wat we ingenomen hebben en dichter te komen bij wat onze “ware” aard is en we ons vrijer in ons leven kunnen gaan bewegen.
Maar vaak zijn we bang om met deze “ware” aard in contact te komen, omdat het veroordeeld geweest is, omdat het taboe is. Hier zal het dan ook moed en doorzettingsvermogen van ons vragen.
Maar hier zit onze kracht, die we, als een klontje suiker in koffie, de juiste vorm hebben te laten krijgen.
Wat zich in onze vroege kindertijd in ons genesteld heeft, kunnen we niet bereiken via ons verstand. Het is ons lichaam dat hier weet van heeft, dus hebben we dit ook via ons lichaam terug in beweging te brengen. Door Reconstructive kunnen we op die laag komen, om informatie te krijgen, zien waar het vast loopt en de mogelijkheid om andere bewegingen te maken.
 

23 december 2021

De natuur… zo’n wonderlijke pracht… ook nu met de vrieskou…
Van deze natuur zijn wij deel… we zijn één…
Conclusie: wij zijn ook een wonderlijke pracht…
Ik ga deze pracht alvast verder inzetten… altijd maar voort, zoals de natuur het ons voordoet…
 

14 december 2021

Een dag zonder uitdaging is een dag niet geleefd…
In euforie, zoals bij de overgang van oud naar nieuw, nemen we ons vanalles voor… maar al snel ebt het weer weg… doorzetting, volharding, discipline is niet weg te denken… Heen en weer blijven gaan “doe ik verder of niet” vraagt verschrikkelijk veel energie. Er vol voor gaan, beslist, is de enige weg!
Lijden is hierin niet nodig…
 

12 december 2021

Wat een wonderlijke wezens zijn wij vrouwen toch! Er groeien babies in ons, we hebben weet van cyclussen, we gaan naar binnen om organisch in beweging te komen… dit zit van nature in ons… en soms gaan we hier aan voorbij, zijn we ons hier niet ten volle van bewust… Het is een overgave, een vertrouwen dat het leven brengt wat het te brengen heeft, dat projecten uit ons geboren worden, dat we ontvankelijk zijn om te nemen wat in onze richting komt,…
En hoe meer je hierbij investeert, hoe meer er komt…
 

4 oktober 2021

Wat een wonderlijke wezens zijn wij vrouwen toch! Er groeien babies in ons, we hebben weet van cyclussen, we gaan naar binnen om organisch in beweging te komen… dit zit van nature in ons… en soms gaan we hier aan voorbij, zijn we ons hier niet ten volle van bewust… Het is een overgave, een vertrouwen dat het leven brengt wat het te brengen heeft, dat projecten uit ons geboren worden, dat we ontvankelijk zijn om te nemen wat in onze richting komt,…
En hoe meer je hierbij investeert, hoe meer er komt…
 

29 september 2021

Ik hou ervan om mijn “vrouwelijk” pad te bewandelen!
Ik hou ervan om te leren over “houden”, zonder mij op te offeren.
Ik hou ervan om te leren over “overgave”, te vertrouwen in mijzelf als vrouw en het leven.
Ik hou ervan om te leren over “zwanger zijn en baren” van kinderen en projecten.
Ik hou ervan om te leren over “emoties”, zonder er me te laten in meeslepen.
Ik hou ervan om te leren over “cyclussen” in mij, in afstemming met de natuur. Van zaaien, naar de tijd geven om te groeien in de “donkerte”, met zorg, naar bloeien en oogsten. Om dan weer van voor af aan te beginnen.
 

14 september 2021

De natuur gaat vanuit een natuurlijke flow van het ene seizoen naar het andere. Mensen hebben het daar moeilijker mee. Mensen houden graag vast aan het bekende. Dit is wat ze kennen en lijkt dus comfortabel. Maar vaak zit hier ook de verveling, de frustratie, het lijden,…
Wij, vrouwen zitten soms ingegraven in het automatisme van wat we denken dat van ons verlangd wordt. Goed zorgen voor de kinderen, een perfect net huis hebben, gedienstig zijn naar anderen toe, ons “manneke staan” in onze job,…
Durf je de vraag te stellen: “Is dit wat ik wil? Is dit de manier waarop ik het wil doen? Is dit hetgeen wat nodig is? Wie wordt hier beter van?”
Wat als we niet “blind” gewoon maar verder doen? Wat als we stap voor stap, in acties, naar iets nieuws gaan?
 

7 september 2021

Het kind in ons heeft een soort magisch denken waardoor er het idee is bij mensen dat als bij toverslag hun worstelingen kunnen opgelost worden. Bv. Een bepaald inzicht waardoor alles verdwijnt als sneeuw voor de zon. Of een bepaalde uitspraak, noem het magische woorden, dat alles doet oplossen.
De realiteit is echter dat als we doorheen moeilijkheden willen komen, we hard zullen moeten werken. Uit de comfortzone komen, onze angsten meenemen in nieuwe uitdagingen, het anders doen dan dat we het altijd al gedaan hebben. En hierbij structuur en discipline aan de dag leggen.
Ik hoor meteen al mensen puffen en zuchten, maar het is net hier dat het plezier, de voldoening, de rust, de vrijheid,… zit.
Ga voor wat je wil en laat je niet tegenhouden, door je zelf geconstrueerde hindernissen (omdat het ooit niet anders kon).
 

2 september 2021

Als vrouw hebben we, door wat er in het collectief zit, vaak veel mannelijke energie en zijn we vandaaruit vaak gericht op wat er buiten ons ligt. In tegenstelling tot mannen zijn onze voortplantingsorganen heel erg inwendig. Ook dit toont dat er een andere energie zit in ons, waar we vaak niet zoveel voeling mee hebben.


24 augustus 2021

In ons opgroeien krijgen we allerlei beelden mee van hoe een vrouw is, dient te zijn en vooral ook niet mag zijn. Er is een soort ideaalbeeld, dat wel verschilt afhankelijk vanuit welke cultuur of familie dat we komen, maar hoe dan ook het kan een rem zetten op wie we werkelijk zijn als vrouw. We gaan ons inhouden, klein maken, aanpassen, we stellen ons afhankelijk op, we zijn vooral moeders,…
We zijn de weg wat verloren en hebben elkaar hierin nodig als vrouw om spiegels te kunnen zijn. Zo kan bewustzijn groeien. En kan er steun zijn van elkaar om hierin stappen te zetten.
 

10 augustus 2021

Voorvertoning van afbeelding

We kijken naar anderen, vergelijken ons, we willen goedkeuring krijgen… hierdoor vervreemden we van wie we in oorsprong zijn…we leven een kant-en-klaar leven, zoals het hoort…
De fut gaat er uit, we geraken uitgeput, de energie verlaat ons…
Of we kunnen kijken naar wat wil groeien in ons, waar we blij van worden… echt iets doen met ons leven… verder dan dat we ooit hadden kunnen denken…
En ja, dit vraagt moed, voorbij je angsten gaan, hard werken, altijd weer naar het nieuwe gaan,…
Een leven dat wil geleefd worden!


3 augustus 2021

Kan een afbeelding zijn van tekst

Het nieuwe kan onze neus doen optrekken, er kan weerstand zijn, angst, geen zin…
We kunnen ervan weggaan, het uitstellen, maar meestal lijkt de taak dan nog groter (te worden).
Als we er ons naar richten, het beter bekijken staan we niet voor een enorme berg, maar hebben we de eerste stap al gezet. First things first en daarna komt de ontvouwing, het ene leidt naar het andere.
Als we op die manier met het leven omgaan, met hetgeen op ons afkomt, kunnen we meer realiseren dan we denken, en het gaat alsmaar verder… Expansie!
 
————————————————————————————————————————–

29 juli 2021

Kan een afbeelding zijn van , met de tekst Evolutie Ervaring Actie Plan Kies Beslis Idee RECONSTRUCTIVE INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL® Livia De Vos

Om iets te veranderen blijven mensen vaak in het proces van denken zitten. Alles wordt gewikt en gewogen en niet zelden komt er een proces van besluiteloosheid en uitstel.
In therapie adviseren wij mensen om snel in actie te gaan, te beslissen, beter een slecht plan dan geen plan. Want het is erchter de ervaring die antwoord biedt. In ons hoofd kunnen we blijven draaien, maar onze ervaringen die zijn duidelijk, die geven antwoorden. Eventueel wordt er wel bijgestuurd. Maar het is de ervaringen die ons de weg wijst en ons doet evolueren.
 

27 juli 2021

Voorbeeld van afbeelding

Wat in ons zit, wat in ons leeft, zien we terug komen in de buitenwereld.
Het heeft met de wet van aantrekking te maken. De soort energie dat in je zit, dat is ook diegene die naar je toekomt.
Maar het heeft ook met perceptie te maken. Wat jouw beeld is over jezelf, over anderen of over de wereld, dat is hetgeen je gaat zien in de buitenwereld. Je kan het ook fixatie noemen. Je ziet alleen maar dat.
Daag jezelf uit om iets anders te zien, verleg je focus. Dit vraagt oefening, training en doorzettingsvermogen.
Geef jezelf nieuwe ervaringen zodat wat in je zit kan bewegen.
 

13 juli 2021

Voorbeeld van afbeelding

Community
 
Een woord waar we toch niet zo vertrouwd mee zijn…
De geschiedenis heeft het al meermaals uitgewezen dat als we in samenwerking gaan, we veel verder komen, we grootsere dingen kunnen bereiken, we voor een hoger doel kunnen gaan… 
We kunnen ons uiteraard ook wel gaan verbergen in een groep, omdat we het idee hebben dat we dan veilig zijn.  Dan zouden we kunnen zeggen dat we eerder een parasiet zijn, die komt zuigen, eerder dan een volwaardig lid, met zijn eigen kleur, zijn eigen bijdrage, zijn eigen verantwoordelijkheid… die de groep beter maakt, krachtiger maakt… elk deeltje, schakeltje heeft zijn belang in het geheel…
Concurrentie krijgt minder zuurstof omdat het ego zo veel mogelijk achterwege gelaten wordt.  Uiteraard vraagt dit dat we ons goed bewust zijn van het kind in ons, zodat we ons minder laten leiden door erkenning, graag gezien worden, erbij horen,…
Community is als een quilt.  Uniek door het samenspel van kleuren en iedere kleur is noodzakelijk (en is dus verantwoordelijk), anders is er geen quilt.   
 
————————————————————————————————————————–

9 juli 2021

Voorbeeld van afbeelding

We zouden kunnen zeggen dat als we leven vanuit “graag gezien willen worden”, we in een gouden kooi leven.
Het kind in ons is in de veronderstelling dat het graag gezien moet worden om veilig te zijn.  Dat is de realiteit waar het in zat in de werkelijke kindertijd.
Als we graag gezien worden of alleszins dit najagen leven we in de illusie dat het “goed” is.  Ook in de volwassenheid blijven we soms van hieruit leven, wat beperkend werkt.  We kunnen ons hele leven wijden aan het najagen van “graag gezien willen worden” en manipuleren onze omgeving hier ook voor.  We ontnemen hierdoor onze vrijheid.  We laten niet naar buiten komen wat er werkelijk zit.  Maar leven op een ingehouden, aangepaste manier en hebben zelfs niet altijd het bewustzijn dat er meer is.  Net als de vogel in zijn gouden kooi zich niet altijd bewust is van hetgeen er in de vrijheid zit, buiten de kooi.  
 
————————————————————————————————————————–

1 juli 2021

Voorbeeld van afbeelding

In therapie proberen we het bewustzijn rond lichaam, geest en emoties te vergroten, zodat de energie kan komen.
 
We hebben het immers nodig dat ons lichaam open is en kracht heeft.  Als ons lichaam te veel in spanning is, kan de energie er niet door.
Onze geest dient sterkte te hebben en gefocust te zijn.
En de emoties hebben we in rust te brengen.
 
Uiteraard beïnvloeden al deze lagen elkaar.
Onze zwakste schakel zal bepalend zijn.
 
We kunnen ons afvragen wat al deze lagen van ons nodig hebben?
 
————————————————————————————————————————–

24 juni 2021

Voorbeeld van afbeelding

Om iets te leren over conflicten, kunnen de volgende vragen je op weg zetten:
– Wat heb ik gemist van de persoon waarmee ik in conflict was?
– Wat denk je dat de ander van jou mistte in het conflict? 
– Als jullie tekenfilmfiguurtjes zouden zijn, wie of wat zouden jullie dan zijn?
– Wat was jouw verantwoordelijkheid in het conflict? En dat van de ander?
– Wat heb je geleerd van het conflict? 
– Stel dat die persoon nu zou binnen komen, wat zou je dan doen of zeggen? 
 
In conflicten concentreren we ons beter niet op de pijn, wel op de dynamiek. Hier zit een schat aan informatie…
Zorg goed voor je conflicten, zorg dat je er vrij van bent!
 

22 juni 2021

Voorbeeld van afbeelding

We zijn in het begin van de zomer… de natuur zit in volle kracht naar buiten… 
Dit is niet mogelijk zonder alle andere voorgaande processen, die er in de herfst, de winter en de lente zijn…
En het is net zo met mensen… 
Er kan pas oogst zijn na het zaaien… en de rijpingstijd is absoluut noodzakelijk…  dit is organisch… we kunnen hier niet aan trekken en sleuren… het zou niets uithalen, net zoals dat niet kan in de natuur… integendeel… we zouden het eerder kapot maken…
Net zoals we een vlinder kapot maken, als we te vroeg de cocon zouden openmaken…
 
Ben jij op dit moment ook aan het oogsten?  Kijk terug naar het zaadje dat je geplant hebt, wees je bewust van de groei en vier het!
Net zoals we op dit moment de oogst van de zomer kunnen vieren, in al zijn pracht en weelde!
 
————————————————————————————————————————–

17 juni 2021

Voorbeeld van afbeelding

We hebben allemaal beelden over hoe het leven er moet uitzien.
Dit wordt bepaald door wat we in onze kinderjaren gezien en beleefd hebben.
We denken te weten wat het ideale is.  Voor dit vertrekken we uit hetgeen we gewoon zijn, wat ons comfort geeft.  Onze behoeftes willen vervuld worden.  Het kind in ons is aan zet.
Maar uiteraard draait het leven niet altijd uit zoals we het zouden willen.
Vanaf hier kunnen we 2 kanten uit:
We kunnen gefrustreerd raken, ons een slachtoffer van het leven voelen, vechten tegen het leven… hier komen we in lijden uit.
Maar we kunnen ook gaan kijken waar de mogelijkheden zitten.  Een openheid hebben naar het leven toe om te zien waar de kansen zitten, hoe we iets moois kunnen maken van wat op ons afkomt, van wat ons gegeven is door het leven.  De volwassene in ons heeft respect voor het leven en is dankbaar voor wat er komt.  Hier zit immer kans tot leren, groei en ontwikkeling.

15 juni 2021

Voorbeeld van afbeelding

We zeggen vaak automatisch “nee” op wat het leven ons biedt, op verandering.  We blijven zo graag in het gekende, in comfort.

We zeggen “Nee” door iets anders te willen dan dat er op ons afkomt, door ons “klein” te houden, door uit te stellen, door te kijken naar anderen.  Door in excuses of zelfsabotage te gaan beletten we onze ontwikkeling.  Dit zijn de perfecte ingrediënten om in lijden te blijven zitten. Vooral ook omdat we buiten ons kijken naar datgene dat onze “Nee” bevestigt.

Voluit “Ja” zeggen vraagt moed, doorzetten, sterkte, volhouden…  Maar dan spreken we de volwassenheid in onszelf aan en maken we kans op leren, groei, evolutie,…

Het is vruchtbaar om ons bewust te worden van onze “Nee” om vandaar uit te kunnen kiezen.  En dit kiezen vraagt uiteraard een actie.


10 juni 2021

Voorbeeld van afbeelding

We hebben gewoontes, automatismen in wat we doen, denken, voelen… zo ook met eten soms.
Je zou kunnen zeggen dat we een soort van “bewaker” in ons hebben die er voor zorgt dat we hierin blijven, omdat het vertrouwd is, omdat het comfortabel is,…
Ook al is het niet altijd het beste voor ons.
We kunnen deze bewaker wat rustiger krijgen, zodat we wat nieuws kunnen gaan proberen.
Deze bewaker in ons heeft voor ons gezorgd, heeft ons veilig gesteld.
Maar aangezien we nu andere mogelijkheden hebben als volwassene, kunnen we uit onze gouden kooi komen en de vrijheid tegemoet vliegen…
 
————————————————————————————————————————–
 

 

8 juni 2021

Eten is een basisbehoefte, is levensnoodzakelijk.  Vandaaruit hebben we respect te hebben naar voeding toe, want het houdt ons in leven.
Vaak hebben we dat soort respect niet, omdat we voeding eerder gaan gebruiken, misbruiken.  Het gaat dan niet om onszelf voeden en dit werkelijk ontvangen.  Eten moet dan ook voor andere dingen dienen, het zit vervat in een overlevingsstrategie.  Omdat we het gaan inzetten als overleving, “we willen leven”, zit er tegelijk ook kracht in.  Hier hebben we uiteraard ook weer respect voor te hebben.  Maar we hebben wel uit de excuses en de verhaaltjes te komen die hier in laagjes bovenop zijn komen te liggen.  Het is onze verantwoordelijkheid om iets te doen met onze overlevingsmechanismen.  Wil je hiermee aan de slag gaan… welkom voor de workshop!
 
————————————————————————————————————————–
 
4 juni 2021
 
Kan een afbeelding zijn van , met de tekst TodayHearnedabout Today learned about Today I took action in RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL Livia De Vos
 
Het is een dag echt geleefd, als we deze 2 kunnen afvinken!
Ga het niet te ver zoeken. Doe een eerste stap! Doe iets nieuws, want het is daar dat je kan leren. Wacht niet tot morgen. Tijd is kostbaar. 
Hoe meer actie, hoe meer energie er komt.
De energie gaat niet naar een dode tak, maar naar een fris boompje met groene blaadjes.
Kijk niet naar de andere bomen. Doe wat jouw pad is.
Wat heb jij vandaag geleerd?
Welke actie heb jij vandaag genomen? 
 
————————————————————————————————————————–

1 juni 2021

Kan een afbeelding zijn van één of meer mensen en , met de tekst Take care of your body Respect Sleep Exercise Food Water RECONSTRUCTIVE INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL® Breath Livia De Vos

We zien ons lichaam als een evidentie. Maar is het niet de meest ingenieuze “machine” die er is?
Misschien is dit wel het meest “spirituele”… een lichaam hebben op deze aarde, in dit leven… en er dan ook iets mee doen, het leven “echt” te leven.
Doordat we een lichaam hebben “zijn” we, het is de basis van alles.
Om dit te eren hebben we zorg te dragen, op verschillende manieren, voor dat prachtige lichaam.
Zit er door wat dan ook te veel spanning op het lichaam, dan kan de energie er niet goed door.
De energie gaat waar de minste weerstand is.
Vanuit dit lichaam kan er dan ook verder balans gezocht worden in de geest/de psyche en de emoties, wat een vrijgeleide geeft aan de energie.
Eten is voor veel mensen hierin een lastig verhaal. Heel wat mensen zijn hier zoekende in.
Net omdat eten zo’n primair iets is. Heeft het de kans om in vele lagen, in de vroege kinderjaren, zich te gaan nestelen.
En gaat het dienen als overleving, die daarna automatismes worden.
 
————————————————————————————————————————–
 
25 mei 2021

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis, boom en tekst

Verandering versus evolutie 
Verandering heeft vooral plaats in onze perceptie.  Referentie gaat hiermee gepaard.
 
Evolutie is meer een zaak van intuïtie.  Referentie komt hier niet zo aan te pas.  Het is meer een gewoon blijven gaan…
Uitdagingen blijven zoeken om te kunnen blijven evolueren.
Het vraagt ook bewustzijn, want de mogelijkheden tot evolutie kunnen weer weg zijn voor je het weet.
 
Waar wil jij voor gaan?
 
————————————————————————————————————————–

21 mei 2021

Onze relatie tot eten toont ons een diepere dimensie van onszelf. Je zou het, het topje van de ijsberg, kunnen noemen. Eten is niet zozeer het probleem, maar we hebben bewustzijn te krijgen over datgene wat niet geleefd kan worden, zijn weg naar buiten niet vindt.
Eten kan een manier zijn die we gevonden hebben om te dealen met het leven. De overleving die hierin zit, dat een automatisme geworden is, is uiteraard beperkend en tegelijk hebben we er onze kracht in te vinden. Heel wat gedachten en emoties geven ons het idee dat we vastzitten. Hier speelt de kijk van ons innerlijke kind uiteraard een grote rol in.
Hoe zou het zijn om deze perceptie te gaan openen, zodat meer mogelijkheden voelbaar worden?

11 mei 2021

Kan een afbeelding zijn van brood en tekst

Succes
We hebben het idee dat succes gaat over hoeveel volgers of hoeveel “likes” we krijgen, dat het gaat over aantallen. Zo denkt het brein.
Dat het gaat over erkenning krijgen, gezien worden, applaus krijgen.
Daarom “roepen” we soms hard, om gehoord te worden.
Maar hoeveel heeft een bakker moeten oefenen om zijn lekker broodje te bakken?
Je kan de ingrediënten hebben, maar het is door oefening, doorzetting, trial and error, vastberadenheid, liefde en ervaring en wat je er aan toevoegt van jezelf, dat jij jouw lekkerste broodje bakt.  Waar je zelf ook graag van eet.  Je leeft waar je voor staat.
Dan geloof je wat je doet of zegt, je vertrouwt jezelf voor 100%.
Dat is het enige wat nodig is (marketing wordt overbodig). Het is inherent.  Dit draagt succes in zich.  
En of je dan slechts 1 broodje verkoopt, het is helemaal ok.  
Veel succes!
 

7 mei 2021

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, bloem en , met de tekst What is the love for our children? RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL® Livia De Vos

De liefde voor onze kinderen…
Liefde… een woord dat we makkelijk in de mond nemen, maar weten we eigenlijk wel wat dat is?
We hebben hier een beeld over… meestal komt dit voort uit wat we zelf gezien of meegemaakt hebben…
Maar vaak zit in liefde ook een soort manipulatie…
Een kind gaat zijn omgeving manipuleren, in die zin dat hij zich aanpast, om liefde te krijgen, zodat hij zeker is van voedsel, water en lucht…
Vaak blijven we in deze programmering dat we liefde nodig hebben… maar we zijn al lang niet meer afhankelijk… dus kunnen we onze eigen invulling maken van liefde…
In de liefde voor onze kinderen zitten we vaak in verwarring… vaak gaat het hier over een “goede” moeder willen zijn… we verpletteren onze kinderen met liefde… wat moeten zij hier eigenlijk mee? Ze hebben al het leven gekregen, wat zoveel is…. het zet hen in een soort schuld… Wat moeten ze hiermee?
Vandaaruit verlangen we dat onze kinderen het “goed” doen of “goed” hebben… dat maakt ons tot een “goede” moeder, dan hebben we het “goed” gedaan.
Maar wat is “goed” en wat is “slecht”…. zoals ik in een vorige post al zei… we weten niet waar het lot van onze kinderen naartoe gaat… Het voornaamste is dat onze kinderen op een dag de liefde voor zichzelf vinden… dan is er liefde in alles en iedereen…
 

4 mei 2021

Kan een afbeelding zijn van één of meer mensen, bloem en , met de tekst The evolutior of our children The chestnut and the Shell RECONSTRUCTIVE INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL® Livia De Vos

We hebben kinderen te zien als een kastanje met een bolster er omheen.
De kastanje is hun kern en de bolster is hun ego.
Aangezien hun kern nog niet rijp is, is het absoluut noodzakelijk dat er een ego rond gebouwd wordt.
Dit hebben ze te doen en daar hebben we af te blijven.
Als we hun ego te snel willen afbreken kan dit gevaarlijk zijn.
We kunnen dit vergelijken met het openknippen van een pop. Als we dat doen dan sterft de vlinder, want die is nog niet rijp. “Helpen” is in die zin schadelijk.
Eens de kern rijp is, kan er naar afbraak van het ego overgegaan worden. Maar tot dan hebben we onze kinderen meer met rust te laten, zodat ze zich langzaamaan kunnen ontwikkelen.
 
————————————————————————————————————————–

30 april 2021

Kan een afbeelding zijn van één of meer mensen, bloem en tekst

We kennen de bestemming van onze kinderen niet…

We hebben bepaalde beelden over hoe onze kinderen moeten zijn of wat hun pad moet zijn.  Hiervan hebben we het idee dat dit hen een “goed” leven garandeert en dat ze de meeste kansen zullen hebben of dat dat hen gelukkig zal maken…
Hiervoor proberen we veel onder controle te houden, investeren we veel (tot soms uitputting van onszelf) en gaan we veel in strijd met onze kinderen.
Maar wat als het nu eens anders ging?
Gewoon omdat je de controle niet kan hebben of omdat je investeringen niet het gewenste resultaat geven of je kinderen uiteindelijk toch hun zin doen.
En wat als het nu eens anders ging, zonder dat we controle proberen houden, zonder zoveel investeringen of zonder strijd?
Is het anders gaan zo verkeerd?  Wat is “goed” of wat is “slecht”?  We weten niet waar het naartoe gaat, niet voor onze kinderen en niet wat dat effect is op het groter geheel…
We stellen ons eigenlijk boven het leven als we handelen vanuit “ik weet hoe het moet zijn”…
 
————————————————————————————————————————
 
27 april 2021

Kan een afbeelding zijn van één of meer mensen, bloem en , met de tekst What draw attention to your children is yours RECONSTRUCTIVE INTEGRATIVE HOLISTICSCHOOL Livia De Vos

In de aanloop naar Moederdag leek het mij leuk om een reeks te maken over moederschap, ouderschap, kinderen!
Dus de volgende 2 weken komen er nog meer…
Sommige eigenschappen of houdingen in onze kinderen trekken onze aandacht.  Zowel de dingen waar we ons zorgen over maken als waar we trots over zijn, zeggen iets over ons, over ons innerlijke kind.  
Dat kan gaan over datgene waar we zelf nog steeds mee worstelen.  Als het voor onszelf moeilijk is, dan hebben we het idee dat het ook voor onze kinderen moeilijk moet zijn.  Het interessantste hier is dat we zelf met dat stuk bewegingen kunnen maken, zodat we het vertrouwen kunnen hebben naar onze kinderen toe dat zijn dat ook kunnen.
Maar soms zijn het ook meer onbewuste dingen die in ons verborgen zitten, in onze schaduw.  Ze zijn daar ooit geraakt, omdat ze afgekeurd zijn.  Dus als je de neiging hebt om iets ergerlijk of storend te vinden in je kind, misschien kan je jezelf de vraag stellen of je dit zelf niet wat meer ruimte te geven hebt.
Ben je trots op je kind, dan ben je ook trots op jezelf.  Kijk waarin je je klein maakt, wat je verbergt wat daar aan kwaliteit zit…
Dankbaar voor onze kinderen, die onze spiegels zijn!
 
————————————————————————————————————————–

23 april 2021

Kan een afbeelding zijn van één of meer mensen, Afrikaans madeliefje en , met de tekst Unconscious manipulation "6686 FOPHEBOS RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL NTEGRATIVE HLISTICS Livia De Vos

In onze kindertijd passen wij ons aan onze omgeving, verbergen we stukken van onszelf, om onszelf veilig te stellen.
We zitten in een afhankelijke positie en willen zeker zijn van voedsel, drinken en lucht.
Hiervoor doen we van alles, om graag gezien te worden, om erbij te horen.
Als het in een familie hoort om lief te zijn, dan gaan we onze boze kant weghouden. 
Lief zijn is dus eigenlijk manipulatie van het kind.  Uiteraard gebeurd dit op onbewust niveau in deze levensfase.
We gaan op die manier een soort controle proberen uitoefenen op de situatie.
We hebben hier geen oordeel over te hebben, dit moet zo gebeuren.
Maar het is zo dat we in onze volwassenheid niet meer afhankelijk zijn en toch gaat deze soort programmering vaak verder.
We hebben het idee dat het leven, de wereld zo in elkaar zit.  Maar wie durft er eens iets anders te doen?  
Wie durft de erkenning van de anderen op het spel te zetten, om datgene wat je zo lang hebt weggestopt, naar buiten te laten?

20 april 2021

Kan een afbeelding zijn van bloem en , met de tekst ENERGY WILL STAY in in what is ment to grow RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL Livia De Vos

Soms zitten we te trekken en te sleuren aan iets, omdat we het zo graag willen, maar komt er geen beweging in…
Het kind in ons heeft een bepaald beeld van hoe de dingen moeten zijn of hoe ze moeten gaan…
Maar onze voorbestemming zegt soms iets anders…
Als we hier tegen in gaan verspelen we veel energie en meestal zonder dat het ons ergens brengt…
Dit wil niet zeggen dat eens we onze voorbestemming gevonden hebben dat we op onze lauweren kunnen gaan rusten…
Nee, ook dan is het werken… een plan hebben, structuur, discipline…
En het wil ook niet zeggen dat het van dan af altijd van een leien dakje gaat… ook dan nog zijn er hindernissen, obstakels te overwinnen en zullen we te leren hebben uit de fouten dat we maken…
Maar ergens “weten” we dat het goed zit…
Een appelboom geeft appels en wil niet bij man en macht peren laten groeien…
 
————————————————————————————————————————–

16 april 2021

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis en , met de tekst Een proces vraagt kracht Livia De Vos

Een proces (in therapie) vraagt kracht.

Als je een weg wil gaan in iets, wil leren, wil evolueren of groeien, dan is er kracht nodig.
Kracht om door te zetten, om vol te houden of uit te houden. Het gaat niet van zelf.
Inzicht kan een aanzet geven, maar dan is het nodig om het daadwerkelijk ook om te zetten in het dagdagelijkse leven. 
Soms weet men wat de oplossing is, maar doen we het niet, kunnen we het niet.
Daarom is er kracht nodig om te proberen, door te gaan met vallen en opstaan en leren uit de ervaringen.  
De moed niet verliezen en geduldig zijn, dat het zich kan ontvouwen.
Het vraagt onze focus, onze aandacht en werk… veel werk…
Het is een illusie te denken dat iets zomaar vanzelf, als bij “toverkracht”, opgelost geraakt.
 
————————————————————————————————————————–

13 april 2021

Kan een afbeelding zijn van , met de tekst Oordeel Of Introspectie RECONSTRUCTIVE INTERNA INTEGRATIVE HOLISTICSCHOOL SCL TI Livia De Vos

We staan zo snel met een oordeel klaar… of hebben allerlei meningen…
Over onze ouders, over onze partner, over de maatschappij…
Vaak blijven we dan ook in frustraties, irritaties hangen…
We willen dat er daar iets veranderd, daar buiten ons…
Maar meestal weten we niet hoe de vork werkelijk in de steel zit. We weten niet hoe het voor onze ouders, onze partner of dat deeltje van de maatschappij werkelijk is.  We denken dat wel te weten,  we gaan dat invullen vanuit onze eigen perceptie, onze eigen beelden over de werkelijkheid… maar we kunnen nooit weten hoe het werkelijk is voor de andere…
Het interessantste in dit gegeven is om te zien wat je zelf kan doen. Je af te vragen wat je wil en hoe je er gaat voor zorgen, met wat er in je bereik is. 
Je bezig houden (beoordelen, er een mening over hebben,…) met iets waar je geen toegang toe hebt, is gegarandeerd een energielek. 
Het levert niets op. Het is veel lawaai, maar het gaat nergens naartoe. 
 
————————————————————————————————————————–

9 april 2021

Voorbeeld van afbeelding

Als we ons iets eigen willen maken, iets willen leren of we beginnen aan een nieuw project, dan willen we snel resultaat, succes of willen we dat het meteen perfect gaat.  Soms trekken en sleuren we aan onszelf, pushen we onszelf en geven onszelf niet rustig de tijd dat iets gewoon kan groeien, ontwikkelen, evolueren.
Het is het kind in ons dat weinig geduld heeft, resultaatgericht is, onmiddellijke bevrediging wil.  En zich ook vaak vergelijkt, waardoor het idee ontstaat dat het anders moet.
Stel je eens voor dat we aan een boom zouden beginnen trekken en sleuren om hem maar sneller te laten groeien… we zouden hem eerder ontwrichten, dan dat hij steeds beter wortel schiet en rustig, maar gestaag, met het ritme van de seizoenen, verder groeit.
Het is ook niet gewoon “wachten”, de ondergrondse processen getuigen van hard werken.
Op dit ritme ons laten groeien, zorgt er ook voor dat het congruent kan.  Een behoorlijke integratie is nodig, om consequent te kunnen zijn. Als we in lijn zijn, zowel in body, mind als in emotions, kunnen we er voor gaan staan als een boom…
 
————————————————————————————————————————–

7 april 2021

Voorbeeld van afbeelding

Onze gedachten kunnen ons zo misleiden, ons zo meenemen, ons zo ver van onszelf brengen.
En vaak zijn deze dan nog eens goed doorspekt met emoties, wat onze gedachten versterkt of bevestigt.
Maar weet dat deze emoties, na 2 minuten ook deel zijn van het verhaal dat wij onszelf vertellen.
Als we naar het meeste van onze gedachten kijken zijn deze niet zo fris, maar meestal hebben we deze al 1000den keren gedacht, ze zijn steeds weer een herhaling.
Het gaat zelfs zo ver dat onze gedachten onze realiteit worden, we geloven onze gedachten, onze realiteit wordt erdoor opgebouwd.
 
Om lucht te geven aan deze gedachten is het interessant om wat vanop een afstand te gaan kijken en jezelf af te vragen: Waar gaat dit om?
En hierbij het grotere geheel bij nemen.  Het in een groter plaatje zetten, er perspectief in plaatsen.
Maar ook hebben we nieuwe ervaringen nodig, die ons uit deze automatische gedachten over onszelf, de wereld of het leven halen.
En wet hebben onze emoties meer te leren “houden”, zodat ze niet met ons aan de loop gaan.
 
Ik geef een voorbeeld: 
Je hebt de gedachte dat je maar tevreden moet zijn met een beetje en hierbij heb je emoties van kwaadheid, verdriet en angst.
Waar gaat dit om?
Kijk voor jezelf en wees eerlijk: Vanwaar haal je het idee dat je je met een beetje moet content stellen?  Heb je ergens veralgemeend?  Is er wit/zwart denken?  Misschien wil je op deze manier wel iets onder controle houden? Of heb je dingen persoonlijk genomen in je geschiedenis, die helemaal niet voor jou waren?
Laat je dit afhangen van anderen?  Maak je je machteloos?  Ga je zelf op dingen af of laat je je tegenhouden door je angst?
Wat wil je?  Wat ga je doen om het te bekomen? Kan je eens iets nieuw proberen?  Kan je hierbij je emoties net iets langer aan de kant schuiven of houden en zien wat er gebeurt?
 
Misschien kan je jezelf deze vragen eens stellen, als er een gedachte opkomt, die je blijft vervelen als een mug in de nacht.
 

2 april 2021

Kan een afbeelding zijn van 9 mensen en , met de tekst What Isee in the other 1$ mine ME Livia De Vos

In contact met mensen, zowel vreemden op straat als mensen die dichtbij staan, zoals onze partner, onze kinderen, vrienden, collega’s,… projecteren we.
Het is voor ons mensen niet altijd makkelijk om onszelf te bekijken, maar door te projecteren kunnen we daar dichter bij komen. Het vraagt dan uiteraard wel de beweging om het bij jezelf te nemen. Ons automatisme doet ons een oordeel hebben over de andere. Maar als we even goed naar binnen kijken, kunnen we er misschien een glimp van opvangen. Misschien als we er durven naar kijken en het durven toelaten, kunnen we de kracht die daar zit wel gaan voelen…
 
————————————————————————————————————————–

30 maart 2021

Kan een afbeelding zijn van tekst

Met wie vergelijk ik mij, ten opzichte van wie voel ik mij niet genoeg?
Als we het willen doen zoals anderen, zijn we niet gefocust op hetgeen we aan het doen zijn. Daar zit geen energie.
Als we ons werk gefocust doen, met trots, dan kunnen we succesvol zijn.
Maar vergis je niet: succesvol is een pad!
Niet meer, maar ook niet minder.
Het gaat vooral over doen wat jij wil, waar jij in gelooft.
En maak je geen illusie, het is werken, werken en nog eens werken!
De ervaringen zorgen voor ons succes!
 
————————————————————————————————————————–

25 maart 2021

Progress not perfection 
Perfectie is gericht op de erkenning, het applaus, het graag gezien worden,… dat we graag willen krijgen van buitenaf. In ons opgroeien is dat de afstemming die we nodig hadden in de situatie waarin we afhankelijk waren van onze opvoeders voor eten en drinken. Als we goedgekeurd werden hadden we de zekerheid van eten en drinken. Vaak zitten we in onze volwassenheid nog in deze programmering en stemmen we ons nog steeds af op de buitenwereld.
Het streven naar perfectie belet ons vaak om aan nieuwe dingen te beginnen, omdat we het meteen goed willen kunnen, en blijven we in comfort. Of we beginnen eraan met enorm veel lijden onderweg. Het proces waarin we het nodig hebben om te proberen, en waarmee onvermijdelijk falen gepaard gaat, om te kunnen leren, vinden we lastig. Maar misschien kunnen we onszelf ertoe brengen om te leren houden van het proces van evolutie. Hierin zit het leven. Het onderweg zijn, is het leven. 

23 maart 2021

Kan een afbeelding zijn van steenvruchtboom, bloem en , met de tekst Livia De Vos RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL INTEGRATIVE HOLISTICSCHOOL Welcome spring!

Na de wintertijd, wat rijpen is in de donkerte, in de rust geduldig wachten, is het tijd voor de lente…
De zaadjes die geplant zijn kiemen en tonen zachtjes hun kopjes… 
De tijd die hieraan voorafgegaan is, was onontbeerlijk…
Bij mensen is het net zo…
Om tot groei te komen, hebben we een tijd in de donkerte te vertoeven in alle geduld… zodat alles zich kan klaar maken om tot ontwikkeling te komen…
Als de bloemetjes hun kopjes in de winter zouden laten zien, dan gaat het mis…
Alles heeft zijn tijd, ook bij mensen…
Vaak willen we dat alles snel gaat, maar net zoals in de natuur, hebben we rekening te houden met een cyclus…
We kunnen van elk moment van die cyclus genieten en doen wat er te doen is op elk moment…
Ik wens jullie een mooie lente! 
 

19 maart 2021

Kan een afbeelding zijn van bol en tekst

Wat wil ik?
Een vraag die je je vaak en in verschillende situaties kan afvragen?
Want het kan gebeuren dat je afdwaalt of misschien heb je jezelf deze vraag nog nooit gesteld.
Soms zitten we of geraken we in een leven dat we niet kiezen, maar waar we in verzeild geraken, omdat we ons klein maken, omdat we willen voldoen aan de verwachtingen, omdat we denken geen andere mogelijkheden te hebben, omdat we ons nestelen in comfort, omdat…
En een even belangrijke vraag is: Hoe ga ik dit bereiken?
Het gaat niet zozeer over wat er van buiten af naar je toe kan komen, maar eerder wat jij zelf kan doen om dichter te komen bij wat je wil.
Misschien is hier eerst wel investering voor nodig en moet er opgebouwd worden.  Hard werken, met structuur en discipline.
Of misschien moet je het anders aanpakken dan dat je altijd al gedaan hebt.
En onderweg kan het zijn dat je zelfs een hele andere weg op geraakt en dat is prima!  Het gaat niet zozeer om het “bereiken”, maar om het pad dat “het leven” is.
Het leven is niet te bedwingen… Je denkt het misschien te weten, maar we weten helemaal niets.
 

16 maart 2021

Voorbeeld van afbeelding

Om te kunnen oogsten, gaat er veel werk en investering aan vooraf.
Het kind in ons leeft in de illusie dat het hem gegeven moet worden.
Als hij zich vergelijkt met de anderen, dan vindt hij het niet eerlijk wat de ander heeft en hij niet.
Niemand heeft gezegd dat het leven rechtvaardig is.  Vertrekken vanuit hetgeen er is, is het gene dat iets kan opleveren.
En het is al maar de vraag welke weg die andere afgelegd heeft om te kunnen oogsten wat die oogst.
Discipline en structuur zijn niet weg te denken uit dit gegeven.
Maar laat het iets zijn waarin je gelooft, waar je jezelf kan inleggen, dan is het geen last, maar een onderweg zijn , waarin je leert en groeit.
En wat je precies oogst is dan misschien nog niet eens het belangrijkste…
 
————————————————————————————————————————–

11 maart 2021

Voorbeeld van afbeelding

‘Everything is energy and that’s all there is to it.
Match the frequency of the reality you want and you cannot help but get that reality.
It can be no other way.
This is not philosophy. This is physics.’ Albert Einstein
 
Dit werkt in 2 richtingen… 
In de richting van het oude dat herhaald wordt… De beelden over onszelf en het leven die telkens weer gerecycleerd worden… en dus waar en bevestigd worden door wat op ons afkomt.
Maar hiermee kunnen we ook het nieuwe genereren… Nieuwe beelden over onszelf of het leven kunnen nieuwe ervaringen geven buiten ons.
Durf het grotere geheel te zien, durf je perceptie te veranderen… dit vraagt gerichte aandacht… want het automatisme is snel daar… mede onder invloed van onze emoties…
Waar ga jij je aandacht op richten?
 
————————————————————————————————————————–

9 maart 2021

Voorbeeld van afbeelding

De manier waarop we geboren worden maakt ons lichaam klaar voor de reis die voor ons ligt, voor onze voorbestemming.
We gaan hiermee strijden en dat brengt lijden met zich mee.
We willen iets anders of willen dat het gaat zoals wij willen.
Maar hoe het gaat, is wat er moest gebeuren, dus we kunnen maar beter stoppen met onszelf te kwellen.
Het interessantste is om elke keer te kijken hoe om te gaan met de situatie die voor je ligt, dat is jouw vrijheid.
En te leren onderweg, wat dienend kan zijn om op verder te bouwen.
Het gaat ergens naartoe, ook al weten we niet wat dat is, we kennen de voortgang van de dingen niet…
Maar we kunnen vertrouwen hebben, uit de “slechtste” dingen komt soms het allerbeste…
 
————————————————————————————————————————–

4 maart 2021

Voorbeeld van afbeelding

Tijd staat niet stil…
We hebben niet het eeuwige leven…
Het kind in ons heeft geen notie van tijd…
Het verliest zich in verhalen, herinneringen, emoties,…
We hebben het idee dat daar het leven zit… als we ons willen voelen leven gaan we emoties opzoeken… het werkt zelfs wat verslavend… lijden geeft ons immer het idee dat we leven…
Ons lichaam heeft een tijd… dat kan ons helpen om effectief te zijn…
Het is tijd voor beslissingen…
Het antwoord op alles moet resoneren met een actie… zorgen voor je leven en doen wat je te doen hebt…
 
————————————————————————————————————————–

1 maart 2021

Voorbeeld van afbeelding

Meestal vinden we van alles van onszelf… we kunnen dit ook perceptie noemen…
Ook al is er evolutie of groei in ons, vaak veranderd de perceptie over onszelf niet zo veel.
Maar we kunnen onszelf hierin helpen… schrijven…
En zo nu en dan is het goed om deze schrijfsels er terug bij te nemen en te gaan lezen wat we zoveel tijd terug geschreven hebben…
Dit is een werkelijke binnenkomer… je kan er niet omheen… 
 
Wanneer begin jij met schrijven?
 
————————————————————————————————————————–

25 februari 2021

Voorbeeld van afbeelding

Hoe graag ga jij op in jezelf?
 
We willen heel graag opgaan in de ander… maar als we de vraag stellen in onze eigen richting, voelt het vreemd aan…
We denken vaak dat het buiten ons te zoeken is… het kind in ons wil het zo graag krijgen van de ander… onze afhankelijke staat is lastig om achter ons te laten… dit is wat we in onszelf hebben opgeslagen, het zit in ons verankerd als een programma…
Om het te laten voortduren kan het zijn dat we onszelf verlaten of we gaan strijden omdat blijkt dat de match er toch niet helemaal is, om zo proberen bekomen waar we zo erg naar verlangen.
Wat als we onszelf vastpakken en één worden met onszelf? Geloven in onszelf, onze kwaliteiten en mogelijkheden zien, onszelf onze kansen geven, ons leven leven, consequent en congruent,…
De anderen zijn er dan nog, je kan houden van alles en iedereen dat rondom jou circuleert en… de geliefde is vrij, om van je te houden
 

23 februari 2021

Voorbeeld van afbeelding

Zullen we iets nieuws proberen?
 
Leuk toch… of komt er toch ook wat weerstand?
 
We houden er als mens van om in het oude vertrouwde te blijven…  
Dat kennen we, het is veilig, geeft zekerheid, ook al worden we er misschien niet altijd zo blij van.
Het is comfortabel, we kunnen ons laten meedrijven door onze automatische piloot, ook al gaan we misschien half in slaap de dag door.
 
Maar laat ons eens kijken wat het nieuwe ons kan brengen…
Het nieuwe geeft de gelegenheid om nieuwe ervaringen op te doen.  Waardoor het beeld dat we over onszelf hadden of over het leven, de wereld, de ander kan verruimd of bijgesteld worden.  
Het nieuwe zorgt er ook voor dat we ons leven leven.  Dat we geen gerecycleerd leven gaan leiden, over en over, steeds weer hetzelfde…
Het nieuwe laat ons ook in expansie gaan. We rekken ons op, zodat we tot meer in staat zijn dan we misschien eerst wel dachten.
 
Wat is het nieuwe voor jou vandaag?
 
————————————————————————————————————————–
 

18 februari 2021

Voorbeeld van afbeelding

Van o tot 6 jaar zijn we sponzen en ontstaat onze programmering, waaronder ook onze taal…
Niet alleen de taal van een land, maar ook van een cultuur, van een tijdsgeest, van onze familie, ons gezin,…
Dat is ook de reden waarom communicatie soms zo ingewikkeld of verwarrend kan zijn…
De lading die 1 woord voor iemand dekt is niet de lading van de andere… daarom dat er ook zoveel misverstanden kunnen zijn…
In 1 woord kan zoveel vervat zitten… herinneringen, gevoelens, gedachten, ons verhaal….
Als we ons hierdoor laten leiden in contact met de ander zijn we uiteraard verloren…  we zitten in de herhaling van onze eigen oude verhaal… 
En wat er aan de binnenkant zit, komen we ook aan de buitenkant tegen…
Maar hoe zou het zijn om wat er in onze richting komt, even te houden?  Niet meteen in het oude te schieten, maar in het moment te blijven en open te staan voor het nieuwe… het is misschien niet zoals we denken dat het is…
Dat is de enige verantwoordelijkheid dat we hebben… dat is onze kant van de communicatie… uiteraard gebeurt aan de overkant hetzelfde… wat die persoon hiermee doet, dat hebben we niet in de hand…  maar hierover bewustzijn hebben, doet ons anders kijken naar de ander…

16 februari 2021

Kan een afbeelding zijn van , met de tekst WORK WORK WORK WORK WORK RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL NTEGRATIVE HOLISTICSCHOOL Liva De Vos

Als je je niet goed voelt… werk
Als je blij bent… werk
Als je moe bent… werk
Als je verliefd bent… werk
Als je boos bent… werk
Werken is de beste manier om je terug te brengen tot jezelf.
Allerlei emoties, omstandigheden, gedachten kunnen ons wegleiden, ons op sleeptouw nemen… en ons vooral in steeds weer hetzelfde brengen… waar niet zoveel leven in zit…
Werken heeft discipline, structuur, organisatie in zich… wat de energie leidt… en meer energie genereert…
Het spreekt ook het volwassen stuk in onszelf aan, dat voeling heeft met het grotere geheel en vandaar uit een ander perspectief heeft, en dus doet wat het te doen heeft… een bijdrage in het grote radarwerk van het leven… zowel in wat zichtbaar is als onzichtbaar… we kunnen niet weten waar het allemaal naartoe gaat…

12 februari 2021

Kan een afbeelding zijn van , met de tekst INTERNATIONAL INTEGRATIVE Sometimes o1d demonsshow demons show up Livia De Vos

En soms sta je weer oog in oog met het alom gekende oude…
Hetgeen wat je gecontrueerd hebt ooit… dient zich opnieuw aan…
Je had bv. het idee er niet bij te horen… en ik zeg wel “het idee”, want meestal is dit niet de werkelijkheid… en opnieuw lijk je hetzelfde mee te maken…
Alles heeft uiteraard te maken met jouw perceptie… dat is hetgeen je opnieuw terug ziet…
Maar als we onze perceptie openen… zien we andere dingen…
Dit gaat niet vanzelf, dit vraagt oefening… en vooral ook een bereidheid om het te willen anders zien… want het kind in ons wil het het liefst allemaal beter weten… en staat dus niet zo open voor een andere werkelijkheid….
Een kind is niet zo vaardig om het geheel te zien, neemt de dingen persoonlijk, veralgemeent… en maakt vandaar uit een verhaal… 
We hebben hier ons volwassen stuk naar voor te halen… en het kind in ons te bedanken voor het geleverde werk… want dat is wat het gedaan heeft… het heeft hard gewerkt om zich veilig te stellen…
————————————————————————————————————————–
9 februari 2021

Kan een afbeelding zijn van , met de tekst Limbo is worse than hell. ? పር Livia De Vos RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL®

Aarzeling, twijfel, onbeslistheid… maakt het ons ontzettend moeilijk… we blijven in een tweestrijd zitten, in de limbo… tussen het ene of het andere.
Het lastige is dat het nooit goed voelt… of we nu kiezen voor het ene of voor het andere… als we geen besliste keuze maken…
Wat we hier nodig hebben is kracht, sterkte… om te gaan staan voor onze keuze… daar zit de verlossing…
Niet voor de 100%, maar voor de 200% gaan voor je keuze… En dus ook in het dragen van de consequenties…
Het is het kind in ons dat in “klagen” kan vervallen, als onze keuze ons voor uitdagingen plaatst.  Ook het omkijken naar “wat anders had kunnen zijn” is het kind in ons, die de illusie heeft dat dat beter zou geweest zijn… We weten nooit waar het naartoe gaat… Ons hier en nu met ons hebben en houden inzetten en ermee omgaan is het enige dat ons rust geeft…

4 februari 2021

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en , met de tekst Guilt, a projection of the inner child RECONSTRUCTIVE INTEGRATIVE HOLISTICSO Livia LiviaDeVo

Schuldgevoel is de projectie van het innerlijke kind in ons dat zich gekwetst voelt en zich een slachtoffer voelt.
We durven niet volledig voor hetgene gaan dat we zelf willen, uit angst om andere te kwetsen, tekort te doen,…
Op deze manier nemen we de kracht en de verantwoordelijkheid van anderen weg…  We maken hen tot slachtoffers… en zijn wij dus daders…
Als we zelf vanbinnen de beweging maken om wat er ons ooit te beurt is gevallen in het leven als ” een kans tot leren” te zien en als “ontwikkeling van kwaliteit”, dan is er geen lijden meer.  Dan komen we uit het oude, dan zetten we ons niet gevangen in onze geschiedenis.  Dan kunnen we anderen zien als wezens die in staat zijn om voor zichzelf te zorgen en krachtig zijn.  Dat vertrouwen en als we daarbij ook kunnen kijken naar het leven als “het is allemaal perfect zoals het gaat”, dan komt er kracht om jouw leven te pakken.

2 februari 2021

Kan een afbeelding zijn van bloem en , met de tekst Euphoria Versus Strenght Livia De Vos RECONST TIVE INTERN NAL EGRATIVE IVE HOL HOOL®

Het kind in ons houdt ervan om euforisch te zijn…
Het wil zich goed voelen… hier zit echter niet veel energie in…
De gerichtheid op het eigen welbevinden, duidt op ego…
Ego is het stuk dat van buitenaf wil krijgen… terwijl alles vanbinnen is…
Het kind in ons heeft nooit genoeg… en het kan niet ontvangen…
Als we naar de natuur kijken, zien we dat een boom niet bezig is met euforisch zijn, om te kunnen groeien.
Mensen die succes najagen, die kicks opzoeken, die van de ene hartstochtelijke relatie in de andere willen vervallen,… verliezen hun focus.
Wat het leven van ons nodig heeft is “sterkte”… voel dat dit een andere kwaliteit heeft… We hebben te leren samenwerken met de energie, voor het leven…
 

27 januari 2021

Kan een illustratie zijn van eten en , met de tekst Thoughts for women RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL HOLISTIC CHOOL® Sisters are different flowers of the garden same Unknown Unknown Livia Vos

Als één vrouw beter wordt, worden we er allemaal beter van…
Vaak is er, al dan niet bewust, een concurrentie onder vrouwen. Als krabben in een mand, zou je kunnen zeggen. En niemand komt er uit, omdat de ene bovenop de andere komt te zitten. In verbondenheid kunnen we elkaar steunen in het verschil. Laten we vooral leren van elkaar, zodat er kruisbestuiving kan ontstaan. Maar ook door een spiegel voor elkaar te zijn (Elke andere vrouw is er één van mij!). En dit niet als kritiek ervaren, maar wel om vandaaruit een stap verder te zetten in onze evolutie.

26 januari 2021

Kan een afbeelding zijn van eten en , met de tekst Thoughts for RECONSTRUCTIVE HLISTICSC women When m woman together a collectieve intention, magic happens n Phylicia Rashad Livia De De Vos

Het leven heeft krachtige vrouwen nodig… Het gaat verder dan onszelf… We hebben te werken voor het “leven”, voor “moeder aarde”… Als vrouw hebben we zwanger te zijn van iets (en dat hoeven niet alleen baby’s te zijn)… Het is alsof we samen “soep” maken… de ene zorgt voor vuur, de andere voor de pot, nog een ander voor een prei, een wortel, een ui en dan misschien nog iemand voor de kruiden, de pollepel…. Weet dat alles nodig is, iedereen is nodig met z’n eigen kwaliteiten, om “soep” te kunnen maken.


21 januari 2021

Kan een afbeelding zijn van eten

We hebben zo geleerd om “goed” te zijn, “braaf” te zijn, om erbij te horen, om goed bevonden te worden, om graag gezien te worden, om te overleven, dat het “beest” in ons, dat tegelijk ook onze levenskracht in zich heeft, diep is moeten weggestoken worden. Zo hebben meisjes geleerd om “lief”, “zorgzaam”, “rustig”, … te zijn. We zijn bang om met het tegenovergestelde in contact te komen… we stoppen het nog dieper weg, we negeren het, soms voelen we het zelfs niet meer… Het “beest” in ons vraagt om erkenning, om eerlijkheid… zodat het kan transformeren naar een kwaliteit dat we in de wereld kunnen zetten…


19 januari 2021

Kan een illustratie zijn van , met de tekst Thoughts for RECONSTRUCTIVE women INTEGRATIVE HOLISTICSCHOOL A wise wishes woman to S a m wise refuses to anyone's victim Maya Livia Angelou Vos

Balans kan maar bekomen worden als we ons eigen daderschap en slachtofferschap onder ogen gezien hebben.

We hebben beide in ons. De ontkenning hiervan zorgt ervoor dat ze toch op één of andere (venijnige) manier hun weg naar buiten zoeken.

Door bewust te worden van het “machtswellustige” stuk in ons en er eerlijk over te zijn kunnen we er mee omgaan, kiezen, er verantwoordelijkheid voor nemen. Ook meer besef krijgen over ons innerlijke kind, dat van alles wil van de buitenwereld en dus hieraan overgeleverd is, helpt om minder in emoties meegesleept te worden. Balans kan werkelijk zijn intrede doen.

Uiteraard doet zich dit bij vrouwen anders voor dan bij mannen.


14 januari 2021

Voorbeeld van afbeelding

Wat zie jij als ouder in je kind?
Wat valt je op?
Iets wat je bezorgd maakt?
Iets waar je fier op bent?
De antwoorden op deze vragen brengen je automatisch bij de projecties van je eigen innerlijke kind.
Wat ons opvalt bij onze kinderen, wijst naar datgene dat al lang om aandacht vraagt binnen onszelf.
Door met onze kinderen bezig te blijven hebben we het idee dat we goed bezig zijn. Maar toch brengt deze focus ons niet de beweging die ons verder brengt. Ons eigen innerlijke kind krijgt immers niet de aandacht dat het verdient.
Als je bezorgd bent in of voor je kind, wat in jou vraagt om geruststelling? Hoe kan je daar stappen in zetten?
Als je erg fier bent om wie je kind is, wat in jou vraagt om gezien te worden en te schitteren?
 
KINDEREN ZIJN FANTASTISCHE SPIEGELS OM IN TE KIJKEN EN JEZELF TE ZIEN.
 
————————————————————————————————————————–

12 januari 2021

Voorbeeld van afbeelding

Kinderen zijn perfect in hun imperfectie!
Als ouders hebben we soms de neiging om onze kinderen in een bepaalde richting te leiden, waarvan wij het idee hebben dat dat de goede richting is.
Dit kost ons vaak veel energie. Want net zoals de takken van een boom, groeit een kind in de richting die voorbestemd is. Het is soms moeilijk om dit te laten gebeuren, omdat we daar van alles van vinden, we hebben hier oordelen, meningen of gedachten over. Dit hangt nauw samen met het gegeven dat we de dingen rondom ons gaan onderverdelen in “goed” en “slecht”. Maar eigenlijk weten we niet waar het allemaal naartoe gaat. Zelfs de zogenaamd “slechtste” dingen leiden soms naar iets “goeds” en omgekeerd.
De weg die kinderen gaan, is de weg die ze “nodig” hebben… van daaruit ontvouwt het zich…
Het is een eer aan de natuur, aan het leven, als we onze kinderen deze ruimte geven… en vertrouwen…
En wij kunnen toekomen aan onszelf… omdat we het minder nodig hebben om het onder “controle” te krijgen…
 
————————————————————————————————————————–

8 januari 2021

Voorbeeld van afbeelding

Ik neem jullie in de volgende weken mee in een reeks: “Thoughts for women”.
Ik start graag met de gedachte dat we als vrouw, als moeder zo ingenomen kunnen zijn door onze kinderen. Vanuit onze opvoeding, onze familie, onze cultuur,… krijgen we allerlei beelden mee van hoe dat er moet uitzien, het omgaan met onze kinderen. Maar de vraag is of dit hetgene is dat onze kinderen nodig hebben? Doet het onze kinderen wel zoveel deugd dat we ons opofferen? Wat moeten ze met al die liefde die ze krijgen en nog meer zorgt voor disbalans tussen ouders en kinderen? Wat doet het met hen als ze een ouder zien, die helemaal uitgeput is of waar geen “leven” in zit? Hoeveel zet hen dat in schuld? Hoe onmachtig of weinig zelfstandig maken we hen door zoveel te geven of in hun plaats te doen? Of onze mateloze bezorgdheid, wat een zwaarte brengt dit binnen?
Hoeveel van wat we voor onze kinderen doen, doen we eigenlijk voor onszelf? Omdat we zelf ook ooit die kinderen waren, die het “goed” wouden doen. Of omdat we het zo anders willen doen dan onze ouders. Maar of dit ons werkelijk brengt waar we moeten zijn, dat is dan nog maar de vraag…
We geloven de “klassieke” beelden over het ouderschap, moederschap en leven ernaar omdat dit de manier is waarop we hebben leren kijken en wordt dit dus onze perceptie, onze waarheid. Maar misschien is er wel een andere realiteit… één die ons vrijer kan zetten… die ons dichter bij onszelf brengt… en ons doet doen wat we werkelijk te doen hebben…
 

5 januari 2021

Voorbeeld van afbeelding

De feestdagen zijn voorbij…  Laat ons even terug kijken…
Door welke zaken ben jij het meest verleid geweest? Eten, alcohol, drugs, medicatie, slapen, luxe, seks, kicks, …
Op zich geen probleem, in de juiste balans… tenzij we er ons in verliezen… of het leven daarrond begint te draaien, er veel energie naartoe gaat…
Er zijn vele verleidingen rondom ons, die onze focus kunnen laten verslappen.
De hunker naar ontspanning in al zijn facetten kan groot zijn.  Het is vooral het kind in ons dat genot, comfort, afleiding, … wil, om een leegte te gaan vullen, om spanning af te leiden, om zich achter te gaan verbergen, om energie in kwijt te kunnen…  Het ding is echter dat het alsmaar opnieuw en steeds meer deze “ontspanning” nodig heeft en steeds leger achterblijft…
Het kind in ons denkt dat de antwoorden van buitenaf moeten komen, denkt dat de omgeving moet veranderen, denkt dat de oplossingen of mogelijkheden komen zonder inspanning te leveren, denkt dat het “recht” heeft op…
Wat als we zelf in beweging komen, weten waar we naartoe willen, contact maken met de essentie van ons leven hier… en de focus hierop houden… met discipline, daadkracht, consequent zijn? Hoe vervullend zou dit zijn? Hoe rustgevend zou dit zijn? Hoe stromend zou de energie doorheen ons zijn?
Misschien kunnen we met wat meer bewustzijn hiernaar kijken… benieuwd naar welke keuze hieruit volgt… 
 
————————————————————————————————————————–
 

30 december 2020

Voorbeeld van afbeelding

Zoals een bloem zich sluit en opnieuw opent…
2020 loop op zijn laatste benen…
Tijd om even stil te staan, achterom te kijken… in reflexie te gaan…
Bewustzijn rond het sluiten geeft ons de mogelijkheid om te oogsten, dankbaar te zijn en te vieren…
Zo nu en dan is het goed, om te kijken naar wat we verwezenlijkt hebben… het helpt onze perceptie over onszelf, die zo snel en automatisch daar is, bij te sturen…  En dan mogen we wel fier zijn op onszelf en onszelf een schouderklopje geven…
En in diezelfde beweging laten we ook los waar geen energie in zit… wat niet bestemd is om te groeien…
Transitie geeft ons de mogelijkheid om een nieuwe deur binnen te gaan… aan ons om te beslissen of we er in gaan of niet…
Een plan, structuur, actie… simple, clear and effective… helpt ons in die beweging… dat is net hetgeen ons de weg toont…
Bewustzijn, investering, inspanning, discipline, consequent zijn… doet ons onze grenzen verleggen van ons kunnen… zonder uitdaging, geen “leven”…
Ik wens jullie het allerbeste voor 2021!!! 
 

21 december 2020

Voorbeeld van afbeelding

De winterzonnewende vandaag… de kortste dag en de langste nacht… en vanaf dan gaan we weer naar meer licht…
Overgangen… leren ons iets over leven en dood… leren ons iets over licht en duisternis… leren ons iet over de ene pool en de andere… En het ene kan niet zonder het andere…
Overgangen zijn een tijd om stil te staan, om naar meer bewustzijn te gaan, om af te sluiten en naar het nieuwe te gaan…
Mooie overgang!
 
————————————————————————————————————————–
 
17 december 2020
 
Voorbeeld van afbeelding
De energie, de kracht zoekt zich altijd een weg naar buiten…
Vrouwen kunnen hun leven nemen vanuit overgave, ontvankelijkheid, kracht om te verbinden, scheppen, groeien vanuit het leven, intuïtie. 
Vaak gebeurt het dat we dit door afleiding, misleiding, geloof, opoffering,… aan de kant zetten.
Als het niet open, vrij kan, dan wringt het zich naar buiten, door manipulatie en kan het behoorlijk venijnig worden.  Zowel naar mannen toe, als naar vrouwen.  Mannen worden “afgemaakt”, met vrouwen ontstaat er concurrentie of verraad. 
Als we gaan staan in onze kracht (dan wordt de ander wel uitgedaagd om ook in zijn/haar kracht te gaan staan) hebben we het niet nodig om wat dan ook te doen met de ander… en hebben we een kans…
 
————————————————————————————————————————–

15 december 2020

Voorbeeld van afbeelding

Hoe verleidelijk is het niet om ons te laten leiden door ons innerlijke kind in relaties. We willen het zo graag, vanuit het kind in ons, dat het van buitenaf ingevuld wordt… dat we eindelijk de liefde krijgen die we altijd gemist hebben, dat er voor ons gezorgd wordt, dat er aan onze behoeftes tegemoet gekomen wordt, dat het gaat zoals wij het willen of alle aandacht gaat naar onze partner, zo hoeven we niet toe te komen aan ons eigen leven… Het heeft echter soms een jasje, waardoor we er ons door laten misleiden.  De “helper” of de “bemiddelaar” bijvoorbeeld lijkt niets nodig te hebben in een relatie. De “gever” laaft zich echter aan de afhankelijkheid van de ander, die hij samen met de ander creëert. Het misleidende is dat deze denkt niets nodig te hebben, maar is even behoeftig als de andere… hij heeft de behoeftigheid van de ander nodig… dit geeft hem betekenis, hierdoor “is” hij iemand… Hij is dus evenzeer slachtoffer als de ander, want er moet een leegte verdoezelt worden… En hij is evengoed dader… omdat hij de ander toelaat om behoeftig te zijn, hij ontneemt de kracht van de ander door te helpen…  “Ontvangen” is voor de “gever” dikwijls niet makkelijk.  Het kind in ons kan sowieso niet goed ontvangen. Maar de angst om niet te krijgen of niet te krijgen zoals die wil, zorgt ervoor dat de behoefte om te willen krijgen niet meer gevoeld wordt… ook al zit het daar ergens… en vraagt het een beweging naar binnen, om het kind in ons te kennen en er zelf een verhouding toe te vinden, zodat het tot rust kan komen. Op die manier voorkomen we “lijden”.  Emoties worden rustiger.  Onze essentie en meer leven kan zijn weg naar buiten vinden…


10 december 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: , met de tekst Mostofthepeople Most people don'tsee tsee what they don't believe. Ervin Laszlo -Wake up RECONSTRUCTIVE INTERNATIONAL INTEGRATIVE HOLISTICSCHOOL Livia De Vos

Er is meer dan we kunnen zien… alleen zijn we vooral vertrouwd om met onze zintuigen te ervaren…
 
Nochtans zijn er genoeg aanwijzingen en is er veel wetenschappelijk onderzoek dat er veel is wat we niet waarnemen… en er toch is…
 
Energie, onder de vorm van trillingen of opwaartse en neerwaartse spiralen, gaat door ons heen en is om ons heen…
Als we ons openen en dit kan door zo min mogelijk weerstand te hebben voor hetgeen op ons af komt, werkt de energie met ons. 
De energie gaat daar naartoe wat bestemd is om te groeien.  Net zoals gebeurt in de natuur.  Een dode tak laat de energie met rust, maar een tak met veel blaadjes, die krijgt nog meer blaadjes.  Zo is het net met ons mensen.  En dit is geen “zweverige” aangelegenheid, integendeel, het gaat over acties hier en nu.  Simple, clear and effective. Leven creëert meer leven.  Naar het nieuwe toegaan, in beweging, brengt duidelijkheid over onze voorbestemming…
 

7 december 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: één of meer mensen en tekst

Meestal hebben we een hekel aan vallen, falen, fouten maken, verkeerde beslissingen nemen,…
Dit heeft te maken met het feit dat we over onszelf oordelen of denken dat anderen over ons oordelen, dat we dingen opsplitsen in “goed” of “slecht”, dat we ongeduldig zijn, dat we er willen “zijn”,…
Als iets mis gaat zit hier meestal een kans in tot leren, tot evolutie…
Misschien komen we door het gebeurde wel ergens uit wat we nooit gedacht hadden…
Maar we denken te weten waar we moeten uitkomen, we streven ergens naar en als we er geraken, denken we dat dit het eindstation is, waar we erkenning krijgen en in comfort kunnen gaan… We kunnen er daarom niet snel genoeg “zijn”… En alles wat in de weg staat of wat ons tegen de grond doet smakken, willen we niet, omdat het ons ophoudt…
Maar wat is hieruit te leren, dat onze verdere tocht, met alweer nieuwe uitdagingen, verrijkt? Opgeven is geen optie… wel een vriendelijke kordaatheid….
Het onderweg zijn is het leven zelf…
En welke tocht wil jij maken, in alle vrijheid, maar met jouw verantwoordelijkheid?
 
————————————————————————————————————————–
 
4 december 2020

Voorbeeld van afbeelding

Het was deze ochtend letterlijk zo… de bomen met hun vergeelde bladeren leken wel van goud! Prachtig om zo het spreekwoord echt te voelen “de morgenstond heeft goud in de mond”. Zo de moeite waard om vroeg op te staan en aan het werk te gaan. Want is het niet zo dat de werkelijke vervulling zit in werken, discipline en focus!?


3 december 2020

Ik kwam ergens een prachtig filmpje tegen…
Je kan het bekijken via onderstaande link…
 
https://www.youtube.com/watch?v=DflZi_lLSo8&feature=youtu.be
 
Het geeft heel mooi weer dat we een keuze hebben…
Angst kan ons weerhouden… en laat ons telkens weer in dezelfde herhaling gaan…
Moed en durf kan ons andere beslissingen laten nemen… en ons er doorheen laten gaan… 
Mogelijkheden dienen zich aan…
 
————————————————————————————————————————–

1 december 2020

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat anderen zeggen…
👂
Waarom kan het ons zo raken of overstuur maken?
👂
In onze kindertijd hebben we ons aangepast om verzekerd te zijn van de liefde van onze omgeving, zodat we konden leven.
👂
We waren afhankelijk van de liefde van onze omgeving en dus hebben we vooral geluisterd naar en ons laten leiden door de goedkeuring en het graag zien van die omgeving.
👂
Dit is hetgeen we onszelf als volwassene nog steeds vertellen… dat we de goedkeuring, de complimenten nodig hebben… daarom doet het ook zo’n pijn als we die niet krijgen of eerder kritiek krijgen…
👂
Dit verwijdert ons van onze eigen stem… we horen ze niet, hechten er geen belang aan, vinden ze minderwaardig, drukken ze weg,… En als we “een stem” in onszelf horen, dan is het vaak het idee dat we hebben over de stem van anderen…
👂
Maar wat als we nu eens het verhaal dat we onszelf vertellen gaan herschrijven, vanuit ons volwassen zijn nu? Het totale plaatje erbij nemen…
👂
En wat als we het kind in ons, dat zoveel meent nodig te hebben, gaan kalmeren?
👂
Wat als we de relatie met de ander niet voor onszelf gaan gebruiken, maar door de ander meer leren over onszelf?


27 november 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: één of meer mensen en openlucht, , met de tekst Livia De Vos IF IT DOESN'T CHALLENGE YOU, IT DOESN'T CHANGE YOU!

Herinner jij je een pijnlijke ervaring, een crisis, een overgang, een verlies… die je uiteindelijk ergens gebracht heeft, je heeft doen evolueren of je dingen heeft doen inzien, waardoor je leven er nooit meer hetzelfde heeft uitgezien.
 
Wel… je hoeft niet te wachten tot het je weer overkomt… je kan de uitdagingen, het nieuwe… dagelijks gaan opzoeken in je leven… zodat je jezelf steeds meer verruimt…  Je hoeft het op voorhand allemaal niet te weten, maar het leven met beide handen aanpakken, er dankbaar voor zijn… is dat niet hét leven zelf? 
 
We zijn tot zoveel meer in staat dan dat we zelf denken.  Onze kracht, die we niet dachten dat we ze hadden, komt dikwijls pas naar voor als we in een extreme situatie zitten.  Maar weet dat je dagdagelijks toegang kan hebben tot die kracht… met een beetje moed onder de arm…
 
————————————————————————————————————————–

24 november 2020

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

In elke relatie – of het nu de relatie is met een partner, een vriend, een collega, een buur of onze kinderen- nemen we onze verhalen, onze geschiedenis mee. Deze verhalen die we onszelf vertellen zijn doorspekt met herinneringen, emoties en gedachten, en zijn dan ook nog eens gelaagd, waardoor ze “waterdicht” lijken en dus moeilijk te ontkrachten zijn en voor ons dus “waar” zijn. Vanuit dit “geloof” gaan we onze relaties aan.
 
Uiteraard heeft onze tegenspeler ook zijn eigen verhaal. Op dit punt wordt het moeilijk wanneer we onze “waarheid” gaan verdedigen en dat van de ander verwerpen of wanneer we de ander willen gaan overtuigen van onze “waarheid”. We gaan de ander herleiden tot onze “waarheden”. Dit is waar conflict met de ander kan ontstaan of waar we ongelukkig worden omdat de ander niet doet of denkt zoals ik graag zou hebben.
 
Bewustzijn over “ons verhaal” , zodat we het in zijn geheel kunnen gaan “ontmantelen” en dit laag per laag… stap voor stap, met volharding, moed en geduld… is hetgeen ons vrijer kan maken in relaties.
 
————————————————————————————————————————–

20 november 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: , met de tekst perception Four No Three

Vanuit hetgeen we geleerd hebben in onze geschiedenis, hebben we een bepaalde kijk, een bepaalde perceptie, van waaruit we “ons verhaal” maken. Dat wordt dan onze realiteit en van daaruit gaan we in contact met anderen. Dit kan voor veel verwarring zorgen en soms conflict.
 
We houden graag vast aan hetgeen we geloven, dat geeft ons veiligheid. Maar als we van hieruit de ander tegemoet treden bestaat de kans dat we ons standpunt gaan verdedigen en de ander ervan wil overtuigen. We herleiden de ander dan tot wat in mijn perceptie past. Het gaat er voornamelijk over dat we de gehechtheid aan “ons verhaal” zachtjes wat kunnen lossen. Wat als we nu het nieuwe met nieuwgierigheid en openheid tegemoet treden? Welke nieuwe mogelijkheden en kansen zouden er zich dan aanbieden?
 
————————————————————————————————————————–

17 november 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: , met de tekst Livia Vos IF SOMEONE OFFERS YOU AN AMAZING OPPORTUNITY THAT YOU ARE NOT SURE YOU CAN DO IT, SAY YES THEN LEARN HOW TO DO IT LATER Richard Branson

Meestal willen we maar iets in het leven zetten als we het onder de knie hebben of er perfect in zijn… dit weerhoudt ons vaak om aan iets te beginnen… We stellen het uit, vinden allerlei excuses of vinden anderen beter, waardoor we in een soort van vertrouwde, veilige plek blijven.
Maar hoe zou het zijn als we nu eens “ja” zouden zeggen tegen alles dat op ons pad komt? En onszelf zo in staat stellen om te groeien, te leren, te evolueren… Ook al gaan we soms op onze bek… Want is het dat niet dat we vooral proberen te vermijden? Maar misschien is daar wel het meeste te leren…
“Het bereiken” van iets wordt hoog in het vaandel gedragen, maar kan ons ook leeg achterlaten… Wat zou je zeggen van onderweg zijn en jezelf de kans te geven om je leven in al zijn facetten te leven?
 
————————————————————————————————————————–

11 November 2020

Voorbeeld van afbeelding

De emoties die we vandaag voelen zijn vaak verankerd in het verleden.
Ze zijn beladen met gedachten, herinneringen, verhalen, overtuigingen… met een bepaalde perceptie.
Oorspronkelijk dient elke emotie om informatie te leveren, van waaruit een beweging kan komen.
Maar de emoties zoals we ze meestal ervaren, zetten je vast, er zit geen beweging in.
Je blijft er in hangen telkens weer opnieuw en het brengt je niets. Het is enkel lijden.
Vaak hebben we het verlangen dat er van buitenaf iets gebeurt, dat hieraan tegemoet gekomen wordt.
We zitten in een slachtofferschap en wachten af, zijn overgeleverd aan wat er al dan niet komt.
En het drama hierin is dat het nooit afgestemd geraakt… en we geraken in vicieuze cirkels…
Het is wél interessant om je emoties te leren kennen, je bewust te worden van hoe het voor jou in elkaar zit, zodat ze met jou niet aan de loop gaan. Zodat je de mogelijkheid krijgt om er een nieuwe beweging mee te maken. En je emoties zo rustig kunnen worden.
 
————————————————————————————————————————–

6 November 2020

Voorbeeld van afbeelding

We zijn bijzonder omdat we leven en omwille van onze eigenheid, dat ontstaan is uit wat we achter ons hebben. In onze overleving zit onze eigenste kracht, die we te ontdekken hebben en te transformeren hebben om te kunnen doen wat we te doen hebben.
En tegelijk zijn we niet zo speciaal als we zouden denken of zouden willen. Dit omdat we niet weten waar alles naartoe leidt. We kunnen de dingen niet onder “goed” of “slecht” classeren. Alles en iedereen, wat of wie dan ook, is er om een bepaalde reden, heeft zijn plaats in de voortgang.
 

5 November 2020

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

PERCEPTIE EN FIXATIE
Wat in ons verhaal zit, zoeken we onbewust in het leven opnieuw op. Op die manier lijkt het verhaal zich telkens weer te bevestigen, en is het alsof het steeds opnieuw gebeurt.
Wij mensen kunnen niet anders dan fixaties hebben, dat is ons eigen. Als we hierover bewustzijn ontwikkelen zorgt dit gewaarzijn ervoor dat onze fixaties niet met ons aan de loop gaan. We kunnen onze perceptie verruimen door onszelf te oefenen in het zien van wat er is en wat ons aandeel is. Het automatisch reageren kunnen we verminderen. We zijn niet verantwoordelijk voor onze fixaties, wel voor hoe we met deze fixaties omgaan.
Waar zitten jouw fixaties?
 

4 November 2020

Voorbeeld van afbeelding

Als kind hebben we geen tijdsbesef en lijken we eeuwig te zullen leven.
Maar ook als we volwassen zijn, blijven we soms in deze toestand zitten…
Een beetje versuft en op automatische piloot gaat het leven verder…
Volledig besef over het mirakel dat het leven is, waar jij een deel van bent en respect hiervoor, kan er voor zorgen dat we daadkrachtiger worden, meer gaan kiezen en verantwoordelijkheid opnemen. 
Afleiding, wachten, uitstellen, inhouden,… we kennen het allemaal… houden ons weg van het inzetten van ons potentieel… Allerlei gedachten, emoties, overtuigingen misleiden ons… We zijn tot veel meer in staat dan we denken!
Men zegt dat mensen meer spijt hebben van wat ze niet hebben gedaan, dan van de dingen die verkeerd gegaan zijn. En dit komt omdat we uit wat moeilijk was veel hebben kunnen leren… dan gebruiken we ons potentieel en halen we alles uit het leven war we kunnen…
Hoe kan jij vandaag beginnen leven, zodat je op een dag rustig kan sterven?
 
————————————————————————————————————————–
 

30 oktober 2020

Voorbeeld van afbeelding

We hebben zo onze voorkeuren voor hoe we omgaan met de dingen die op ons afkomen.
De ene gaat lopen, vluchten, gaat weg van de situatie…
De andere wacht tot het voorbij is, versteend, houdt zijn adem in,…
En nog een andere gaat keihard terugslaan, vechten, in de verdediging gaan…
Zoals bij dieren… kan het een juiste reactie zijn als het aankomt op leven en dood…
Maar het verschil is dat mensen het uit gewoonte gaan inzetten, als automatisme… terwijl er misschien niet eens iets dreigends is…
De dreiging is het verhaal dat we geconstrueerd hebben, datgene wat we ons wijs gemaakt hebben… waardoor het zich telkens blijft herhalen… en we helemaal uitgeput geraken…
Wat namelijk van binnen zit… is hetgeen we aan de buitenkant krijgen…
In se zit er in deze reacties veel energie… dit gaat over overleving… 
Als we nu eens deze energie pakken en investeren in het leven?
 
————————————————————————————————————————–

29 oktober 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: één of meer mensen, , met de tekst #THERAPYTHURSDAY Hoe ga jij met je lichaam om? EIGENKLEUR

Hoe ga jij met je lichaam om?
Ons lichaam, wat een cadeau! Ons lichaam maakt ons tot mens.
Toch bekijken we het meestal niet vanuit deze hoek.
We nemen ons lichaam vaak als vanzelfsprekend. We besteden er dan niet zoveel aandacht aan, in die zin dat we het soms de nodige zorg niet geven, en er misschien zelfs deels destructief mee omgaan. Of we geven het buitensporige aandacht, en zetten het in op een manier die aan de essentie voorbij gaat, door het tot het uiterste te drijven in sportprestaties of het op te smukken tot een object om er zo veel mogelijk aandacht of liefde mee te krijgen.
In ons lichaam zit informatie opgeslagen over vroeger: herinneringen in onze emoties en gedachten. Het lichaam is dus als een poort die we op twee manieren kunnen gebruiken: ofwel om toegang te krijgen tot wat dieper in ons zit, dat erkenning te geven en te transformeren. Ofwel om ons net van die diepere werkelijkheid af te sluiten. De keuze en verantwoordelijkheid ligt bij ons.
Hoe ga jij met je lichaam om? Durf je echt naar binnen gaan, daar verbinding maken met wat je nog niet kent van jezelf?
 

27 oktober 2020

Voorbeeld van afbeelding

“Helpen” wordt vanuit het geloof hoog in het vaandel gedragen…
 
Het zit als het ware in onze genen, in ons collectief… als waarde…
 
“Help uw naaste…”
 
Als we gaan kijken wat er gebeurt met wilde dieren die “geholpen” moeten worden… als dit te lang duurt, verliezen ze de vaardigheid om zich te redden…
 
Met mensen is het ook zo… als we te veel gaan helpen… verliezen mensen hun kracht… 
 
Ze blijven in hun kinderlijke behoefte zitten dat de hulp van buitenaf moet komen…
 
En de helper gaat in een soort almacht… maakt zich groot… die een kleinheid maskeert… ook hier wordt geprobeerd om aan een kinderlijke behoefte tegemoet te komen…
 
En niet dat er niet mag geholpen worden of dat er geen hulp mag ontvangen worden… maar de juiste hoeveelheid en de juiste verhouding zijn hierin essentieel…
 
Waar krijg jij te veel hulp of geef je te veel hulp?
 

23 oktober 2020

Voorbeeld van afbeelding

Hoeveel leef jij je leven vanuit je “innerlijke kind”?
 
Het leven kan je in alle vrijheid pakken… als volwassene hebben we mogelijkheden in handen…
 
Of laten we ons tegenhouden door het kind in ons dat denkt aan kettingen vast te liggen of het kind dat wacht (wel 100 jaar) tot het van een ander komt… dat de ander ons wakker kust zoals in het sprookje van Sneeuwwitje… Op die manier gaan we ons afhankelijk maken en verwachten dat ons leven ingevuld wordt door wat de ander al dan niet doet…  En dan wil dat kind in ons dat het gebeurt zoals die het in gedachten heeft… Het kind in ons kan zo moeilijk ontvangen… 
 
Of we verwachten dat het makkelijk gaat… zoals één van de zusjes in het sprookje van Vrouw Holle… niemand heeft ooit gezegd dat het allemaal zomaar gemakkelijk en vanzelf zou gaan…  Uit de comfortzone komen en hard werken is de weg naar vrijheid.  Daar zit respect in voor onszelf en het leven. En dit gaat niet over opoffering, wel over keuzes maken en hier de volle verantwoordelijkheid voor nemen…
 
We hebben het kind in ons rust te gunnen.  Het heeft hard gewerkt om te kunnen overleven in een situatie waarin er geen ontsnappen aan was.  Dat moeten we kunnen zien en erkennen.  Maar dan is de volwassene in ons aan zet… ook al is er angst… En het gaat niet altijd zoals we het willen… het leven, dat groter is dan ons, presenteert ons dingen… aan ons om hier “ons” antwoord op te vinden… het groter geheel dienend…
 

21 oktober 2020

Voorbeeld van afbeelding

Onze relaties zijn herhalingen van hetgeen we denken dat liefde is. 
 
We hebben een beeld gecreëerd over wat liefde is in ons gezin van oorsprong.  Omdat we te jong waren om met alles te dealen en omdat we in een afhankelijke situatie zaten, hebben we een verhaal gecreëerd voor onszelf, om te overleven.
 
Dit verhaal, hoe destructief ook, kennen we… vandaaruit gaan we onze relaties aan…  Omdat het nieuwe zo beangstigend is, blijven we nog liever in het oude zitten… vanuit de illusie dat we daar veilig zitten.
 
Maar het leven biedt ons kansen… Daarom trekken we altijd weer dezelfde soort partners aan… zodat we de kans krijgen om onszelf, ons lichaam, iets anders te geven… 
 
————————————————————————————————————————–

15 oktober 2020

Voorbeeld van afbeelding

In iedere vrouw zit een heks verscholen…
 
Meestal komen we daar niet zo graag voor uit… omdat we dat stuk, dat in onze schaduwkant zit, veroordelen. En we willen zo graag in onschuld blijven…
 
Maar vrouwen (mannen ook op een andere manier) zijn machtswellustelingen… Daar liggen heel wat laagjes van beschaving op, die dat vakkundig onder de radar houden…
 
Maar dat is hetgeen waarmee we contact te maken hebben, dat onder ogen zien en er eerlijk over zijn. Want dan kunnen we er een weg mee gaan en kunnen we de kracht die er in zit gaan inzetten…
 
Anders komt het er venijnig en listig uit. Dit kan gericht zijn naar mannen, maar zeker ook naar andere vrouwen toe, we zijn dan als krabben in een mand.
 
We kunnen er dus voor kiezen om in ons kind-stuk te blijven zitten…of wagen we de stap om hier als volwassene onze verantwoordelijkheid voor te nemen?
 
Welkom heks!
 
————————————————————————————————————————–
 

9 oktober 2020

Voorbeeld van afbeelding

Verliefd zijn brengt een grote kans met zich mee…
 
Gestuurd vanuit de hormonen die door ons lichaam razen, kan de gehechtheid die we hebben aan onze eigen overtuigingen, beelden, patronen,… aan onze beperkende perceptie breken.  Het geeft ons de kans om uit onze vastgeroeste systemen te komen, waardoor we ons onvrij maken. 
 
Maar het duurt maar even… 6 maanden, misschien een jaar… en dan haalt het ons weer in.  Dan wordt de realiteit weer zichtbaar… en zien we dat de andere toch wel anders in elkaar zit dan wijzelf en kan het “strijden” beginnen.
 
Is dat erg?  Dat hoeft niet… als we werkelijk willen kijken, kan het ons veel leren over “de gevangenis”, waarin we onszelf soms zetten…

 

6 oktober 2020

Voorbeeld van afbeelding

De Romeinen wisten het al… “Mens sana in corpore sano”… “Een gezonde geest in een gezond lichaam” zorgt ervoor dat het leven meer gaat stromen. Wat er in ons zit, reflecteert in datgene buiten ons…
 
We hebben respect te hebben voor ons lichaam… het fit en vitaal te houden… zonder het uit te buiten, want dan gaan we te sterk in één pool…
 
Onze geest hebben we ook te trainen… net als ons lichaam… Focus en mentale sterkte ontwikkelen zorgt voor veerkracht…
 
En dan wil ik ook graag emoties toevoegen aan dit lijstje… Emoties kunnen nuttig zijn als bron van informatie… Maar hoe vaak gaan we niet in drama, brengen emoties ons uit balans?
 
Waar wringt bij jou vooral het schoentje?
 

————————————————————————————————————————–

2 oktober 2020Voorbeeld van afbeelding

 

Mensen schrikken, ervaren het als een schok, als ik hen tijdens een begeleiding vraag “hoe ze willen terugkijken op hun leven, als ze op hun sterfbed liggen”.
 
We leven niet voor eeuwig en het is nu dat we er voor te zorgen hebben dat we rustig kunnen sterven, dat we kunnen terugkijken op een leven waarin we alles in het werk gesteld hebben om datgene te doen waarvoor we hier zijn.
 
Een “goed” leven gehad hebben betekent niet zozeer dat we alles perfect gedaan moeten hebben (want we leren immers vooral door onze fouten) of dat we vooral ontspanning genomen moeten hebben. Maar wel dat we onze uitdagingen zijn aangegaan om te kunnen leren en dus groeien. En dat we ons, door datgene dat we onderweg zijn tegen gekomen, niet hebben laten lam leggen, maar dat we er een weg, mogelijkheden of kansen in gezien hebben.
 
Die vraag kan een “wake up call” zijn.  In slaap vallen, door ons af te leiden, te verdoven of ons te laten meedrijven met de automatismen, zorgt ervoor dat we al “dood” zijn, terwijl we nog leven.
 

 

30 september 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: één of meer mensen, berg, openlucht en natuur, , met de tekst PAS OP DE PLAATS MAKEN RECONSTRUCTIVE INTEGRATIVE HOLISTIC SCHOOL Livia De Vos

Terwijl we onderweg zijn, is het soms goed om even halt te houden en achterom te kijken.
Onze perceptie (de ideeën die we over onszelf hebben, zoals “Ik kan niet veel”, “Ik stel niet veel voor”, “Anderen zijn beter dan mij”,…) zit dikwijls zo vastgeroest, dat we ons niet bewust zijn van de weg die we al hebben afgelegd.
Door hier bewustzijn over te krijgen kan het geïntegreerd worden en kan het beeld dat we over onszelf hebben bijgesteld worden.
Niet zozeer om dit beeld “vast te leggen” of ons ego te laten groeien, maar om de neiging die we hebben om onszelf “klein” te maken een halt toe te roepen.
En van daaruit vooral verder te gaan naar nog meer expansie. We houden het niet voor mogelijk wat er in ons bereik ligt! De weg stopt nooit… wat een heerlijkheid!
 
————————————————————————————————————————–
 

28 september 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: , met de tekst #MOTIVATIONMONDAY Daag je jezelf uit vandaag?! EIGENKLEUR
 
DAAG JEZELF UIT VANDAAG!
Welke uitdagingen ga jij aan vandaag en de komende week?
Het is eigen aan mensen om te neigen naar comfort, maar de vraag is of hierin de werkelijke rust zit, waar een mens naar verlangt.
De grootste reden waarom we niet ten volle uitdagingen aangaan, is angst… angst voor het nieuwe, angst om te falen…
Falen voelt verschrikkelijk aan voor velen omdat hier oordeel mee verbonden is. Oordeel door anderen, maar misschien nog het meest oordeel vanuit onszelf. Niet zo interessant dat oordeel… we weten immers niet waar dat falen naartoe gaat… We maken te veel een opsplitsing tussen “goed” en “slecht”. Het “slechtste” of het “moeilijkste” dat ons ooit is overkomen, leidt misschien wel naar het “beste” in ons leven.
En bovenal vanuit falen veel geleerd worden. Als we het té veilig houden, alle moeilijke dingen uit de weg gaan, ontnemen we onszelf de kans om te groeien. En is dat uiteindelijk niet wat we hier te doen hebben? Ontwikkelen…
Kies je uitdagingen vanuit wie jij bent, vanuit datgene waarin jij gelooft, dan zorgt dat er voor dat je een “drive” vindt.
Geniet van de uitdaging die je vandaag aangaat!
 
————————————————————————————————————————–
 

10 september 2020

 
Toen ik mezelf begon lief te hebben.
Toen ik mezelf begon lief te hebben, kon ik zien dat emotionele pijn en lijden alleen waarschuwingen zijn, dat ik niet mijn eigen waarheid leef.
Nu weet ik: dat is AUTHENTICITEIT
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben, begreep ik hoezeer het iemand kan beledigen als ik probeer mijn verlangen bij hem door te drukken zelfs als ik wist dat de tijd er niet rijp voor was en de persoon er niet klaar voor was en zelfs als ikzelf die persoon was
Nu weet ik : dat is RESPECT
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben, ben ik gestopt te verlangen naar een ander leven en kon ik zien dat alles rond om mij een uitnodiging is om te groeien.
Nu weet ik, dat is RIJPHEID.
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben, begreep ik dat ik altijd en bij elke gelegenheid, op het juiste moment en op de juiste plaats ben,
en dat alles wat er gebeurt, juist is. Vanaf dat moment was ik rustig.
Nu weet ik: dat is VERTROUWEN.
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben, ben ik gestopt mijn vrije tijd te verspillen en ben ik gestopt grootse projecten voor de toekomst te bedenken. Vandaag de dag doe ik alleen dat waar ik blij van wordt, waarvan ik hou en wat mijn hart doet lachen, op mijn eigen manier en in mijn tempo.
Nu weet ik: dat is EENVOUD
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben, heb ik me bevrijd van alles wat niet gezond voor me is, voedsel, mensen, dingen, situaties en vooral wat me naar beneden haalde, weg van mijzelf. Aanvankelijk noemde ik het “gezond egoïsme”
maar nu weet ik: dat is LIEFDE VOOR JEZELF
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben, stopte ik met proberen om altijd gelijk te hebben en sindsdien had ik minder vaak ongelijk.
Vandaag heb ik ontdekt : dat is BESCHEIDENHEID
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben, weigerde ik om verder in het verleden te leven en weigerde ik mij om me zorgen te maken over mijn toekomst. Nu leef ik alleen op dit moment, waar alles plaats vind.
Ik leef nu dus „dag voor dag” en noem het VERVULLING
 
Toen ik mezelf begon lief te hebben herkende ik dat mijn denken me kan verstoren en me ziek kan maken. Maar als ik verbinding maak met mijn hart, wordt mijn denken een waardevolle bondgenoot.
Vandaag noem ik die verbinding : WIJSHEID VAN HET HART
 
We hoeven niet bang te zijn voor verdere discussies, conflicten en problemen met onszelf en anderen, want zelfs sterren botsen soms op elkaar en daaruit ontstaan nieuwe werelden.
Vandaag weet ik: dat is LEVEN
 
Charlie Chaplin, 16 April 1959 (70e verjaardag)
Het originele gedicht is van Kim Mc.Mill
 

8 september 2020

Vrouwen kunnen veel inspiratie halen uit het verhaal van “de rode schoentjes”. In het verhaal maakt een “arm” meisje rode schoentjes voor zichzelf, die haar het gevoel geven “rijk” te zijn en ze maken haar “gelukkig”.

Schoenen hebben een grote symbolische waarde.  Ze beschermen en verdedigen dat waarop we staan.  Voeten staan voor mobiliteit en vrijheid.

Hoe “arm” het meisje ook is, de vindingrijkheid van schoentjes (ook al zijn ze niet van de eerste keer perfect) te maken staat voor bewuster en krachtiger worden.  Op die manier gaan we vooruit, ontwikkelen we.   Het doet er niet toe dat haar leven niet volmaakt is.  Ze vindt haar weg.  Van geen schoenen hebben gaat ze naar schoenen hebben, die haar een bezieling geven, ondanks de moeilijkheden in haar leven. Van een armzalig psychisch bestaan klimt ze op naar een hartstochtelijk leven, waaraan ze zelf vorm heeft gegeven.

Ook de rode kleur is niet zomaar gekozen.  Rood staat voor de offers die we brengen.  Om een krachtig leven te hebben, heb je verantwoordelijkheid, discipline en volharding nodig.  Ook de wens om geliefd te zijn heb je op te offeren.  Het is wel nodig om goed te kiezen waarvoor je je opoffert.  Als het niet bestemd is om te groeien, als er geen leven in zit (dan zitten we al gauw bij obsessies, verslavingen,…), dan bloed je dood…

Wil jij ook graag “rode schoentjes” maken?


3 september2020

Nee, ik ga het niet hebben over “Roodkapje en de boze wolf”… Een sprookje dat vaak gebruikt geweest is om “meisjes op het rechte pad te houden…” Wat dit ook mag betekenen!?
 
Maar ik zou zeggen ga het bos in, ga zeker van dat pad af en kijk wat er te zien, te beleven en te doen is. En ja, ga op zoek naar de wolf (jouw duistere kanten) en neem die mee op pad… want daar zit je kracht!!!
 
Op zaterdag 19 september geef ik een Online Workshop die daar over gaat…
 
Hoe zijn we van onze wilde natuur verwijderd geraakt en hoe kunnen we de weg terug vinden… zonder de duistere wegen te gaan vermijden…
 
Geen betere plek om onder vrouwen te zijn om hierin van elkaar leren en elkaar te ondersteunen op dit pad.
 
————————————————————————————————————————–

28 augustus 2020

Het leven met 2 handen grijpen, in de aarde wroeten, onze vruchtbaarheid inzetten, zoeken en vernieuwen, in onze kracht gaan staan, moedig zijn… willen we dat niet allemaal als vrouw?
 
Maar soms gebeurt het dat we onszelf saboteren, ons te veel inlaten met de verwachtingen van anderen, te braaf zijn en te veel energie verspillen door onze schaduwkant weg te houden.
 
Erkenning krijgen, graag gezien worden of erbij horen, daarvoor doen we het. De verlangens van het innerlijke kind.
 
Hoeveel bevredigender zou het niet zijn om ons eigen spoor te volgen…? En datgene te doen waarvoor we hier rondlopen…? Vrij zijn!
 
Om het vuur in ons wakker te maken is er geen betere plek dan onder vrouwen te zijn!
 
Intuïtie en instincten krijgen de kans om wakker te worden.
 
We gaan op tocht om de wolvin in onszelf terug te vinden en ze te voeden!
 
Welkom vurige vrouw!
 
————————————————————————————————————————–

12 augustus 2020

Paradoxen… het leven zit er vol van.
En dit is er ook ééntje…
Wees met iets bezig, zonder er mee bezig te zijn!
Het leven vraagt van ons dat we ons bewust zijn, dat we op iets focussen, dat we kiezen, verantwoordelijkheid nemen, dat we ons voor iets inzetten, dat we gaan voor hetgeen waarin we geloven…
Op deze manier nemen we de regie van ons leven. Maar dit is helemaal iets anders dan controle hebben over het leven!
We kunnen in de kramp gaan, als we een bepaald resultaat, succes of erkenning willen. Of we willen een bepaalde bestemming bereiken die we in ons hoofd hebben…. Maar daar beslist het leven misschien anders over… we kunnen dit gaan ervaren als mislukking, maar dit alleen als we met ons verstand besluiten “dat het iets anders moest zijn”. Op die manier missen we soms de verrassing of de magie van het leven. Het is niet omdat het anders uitdraait dan je gedacht had, dat het niet goed zou zijn.
Maar zonder de focus zou je wel niet bij de magie zijn uitgekomen. Door bezig te zijn met iets, kom je in beweging en maak je kans om in verwondering te komen!
 
————————————————————————————————————————–

7 augustus 2020

Voorbeeld van afbeelding

Soms kunnen we er heel lang over doen vooraleer we tot een beslissing komen.
Allerlei gedachten die in ons hoofd spelen maken het ons moeilijk,  terwijl onze intuïtie heel helder is.
We draaien rondjes omdat we “goed” willen doen, al dan niet ook voor anderen. Maar ook in comfort willen blijven, kan ons misleiden. Of we twijfelen te hard aan onszelf of willen het risico niet nemen dat er ergens onderweg ook hindernissen kunnen zijn of zelfs falen.
Maar dit laatste biedt ons misschien wel de kans van ons leven…
Dit is waarom we te bewegen hebben, in actie te gaan hebben, want alleen dan kan er zich ontvouwen wat nodig is. Dus je keuze hoeft niet “juist” te zijn, maar door de beweging wordt het helderder… dan zitten we op het pad van het leven en we bewandelen het…
Bij het maken van keuzes is verantwoordelijkheid enorm belangrijk. Als je je keuze niet draagt en niet volhoudt, dan kan de energie er ook snel uitgaan. Dat is wat er gemakkelijk kan gebeuren als je geen keuze maakt vanuit je kern. Als je ergens in gelooft, kan je je laten leiden door de drang die in je ontstaat, om er volledig voor te gaan, je volledig te investeren… je voelt dat je leeft… dan heb je de “juiste” beslissing genomen!
 

6 augustus 2020

Voorbeeld van afbeelding

Om te vertellen wat therapie voor mij is of wie ik ben als therapeut wil ik:

“Therapie is…” vervangen door  “Liefde is…” of beter “Zelfliefde is…”

– jouw beperkende perceptie over het leven (dat je als kind hebt opgebouwd) verruimen

– wakker worden, soms door een schok

– je patronen (je automatische reacties) doorhebben

– het grotere geheel leren zien

– je mogelijkheden zien i.p.v. je beperkingen, het tekort of het gemis

– uit comfort en veiligheid komen, uitdagingen aan gaan en voelen dat je leeft of het leven neemt

– jezelf leren steunen, om het leven te leven zoals je zelf wil

– leren om zelf voor je innerlijke kind te zorgen en leven vanuit de volwassene die je bent

– de grootsheid van je eigenheid en kracht in de ogen kijken en er niet voor gaan lopen

– leren jezelf niet te saboteren (door bv. excuses te verzinnen, jezelf af te leiden, te      vermijden,…)

– niet wachten tot de storm voorbij is, maar leren dansen in de regen

– je schaduwkanten (dat wat niet mag zijn, zoals bv. agressie) herkennen en integreren en zien dat daar je grootste kracht zit.

– uit afhankelijkheid stappen en vrij zijn om te zijn wie je echt bent en niet langer meer “braaf” zijn

– leren jezelf niet meer op te offeren of geen slachtoffer meer te zijn

– respect hebben voor de natuur, waar jij ook een onderdeel van bent, door het leven te leven

– jezelf verder brengen, dan je denkt dat je kan komen

– actie ondernemen (simple, clear and effective), ook al ga je soms op je bek (hierdoor leer je het meest), zodat je jezelf een ervaring kan geven, die krachtiger is dan het “weten”

– nieuwe dingen uitproberen

– leren kiezen en verantwoordelijkheid nemen

– als het nodige voorwerk gedaan is, geduldig zijn tot het oogsten, om er dan van te genieten

– leren zien dat het niet alleen om je ego gaat, maar dat je een bijdrage te leveren hebt

– vertrouwen hebben in het leven en er niet mee in gevecht gaan, je voorbestemming volgen

– je afstemmen op je hart en je intuïtie

– investeren in wat bedoeld is om te groeien, met focus, discipline en volharding

– onderweg zijn, zoeken en genieten van het pad, dat het leven is (“er zijn” of “ er geraken” is niet van toepassing)

– de verbinding met alles en iedereen leren ervaren en de schoonheid ervan zien

Wil jij graag tot “Zelfliefde” komen?  Dan is dit misschien wel een parcour voor jou…

Want niemand hoeft van jou te houden, behalve jijzelf…


27 juli 2020

Afbeelding kan het volgende bevatten: één of meer mensen, , met de tekst MOTIVATIONMONDAY GEEF JEZELF ACTIE!! $ EIGENKLEUR

“Waarom is actie of “huiswerk” belangrijk na een therapiesessie? Of ook na het verkrijgen van een inzicht op een andere manier? Vaak worden mensen zich in een therapiesessie bewuster. Prima, dan is het een vruchtbare sessie geweest. Maar als van daaruit geen actie genomen wordt, dan zakt de energie terug en komen ook oude twijfels terug opdagen. Actie zorgt ervoor dat we aan ons systeem – ons lichaam, onze mindset -, een nieuwe ervaring geven. Vanuit een ervaring (actie) kan dit nieuwe zich makkelijker verankeren. Als het enkel bij “weten” blijft is dat niet voldoende om verandering te bestendigen. Goeie acties kunnen zijn: een spannend gesprek op een nieuwe manier aangaan, een beslissing nemen, een confrontatie aangaan of net uit de weg gaan, contact opnemen met iemand, een mededeling doen, iets aanpakken wat al lang hangende is of weegt, … Het beste werkt het als de actie op een logische manier voortkomt uit het inzicht. Als ik tot het inzicht kom dat ik mijn moeder toch wel heel éénzijdig benaderd heb in mijn leven wat zou dan voor nu een goeie stap zijn in relatie met haar? Angst is de belangrijkste reden om het niet te doen. Angst om het oude te verlaten is er altijd. Daar kan je doorheen

Succes!

23 juli 2020

Voorbeeld van afbeelding

De wilde natuur van vrouwen is enorm gepolijst en aangepast. Vrouwen zijn dan ook vaak het noorden kwijt.

In wezen lijken vrouwen op wolven. Ze zijn allebei van nature loyaal, onderzoekend, intuïtief en relatiegericht, maar ook robuust, inventief en zwervend.

Vrouwen willen in deze tijden alles voor iedereen zijn. Daardoor verliezen ze voeling met hun eigen diepste natuur, met hun vuur.

Maar het zit er… het gaat nooit weg! We kunnen het terug vinden!

Het is een kwestie van onszelf de juiste vragen te stellen, te zoeken, en werkelijk te zien en ons niet te laten verblinden door de verhalen dat we onszelf vertellen.

Fijne dag, vurige vrouw!


16 juli 2020

We kunnen in ons hoofd allerlei dingen bedenken. We kunnen dromen, idealen hebben, maar onszelf hier de hele tijd in tegenhouden of saboteren. We denken dat het niet haalbaar is of dat het ons niet zal lukken, allerlei argumenten waardoor we ons vast zetten. En met de regelmaat van de klok poppen ze op en duwen we ze terug weg. Er is echter een eerste stap nodig… simpel, helder en effectief die nodig is, om je op het pad van je droom of ideaal te begeven… de ene beweging zal je naar een andere beweging leiden… en misschien kom je wel heel ergens anders uit of kom je nooit aan… of misschien is je project niet bestemd om te groeien, maar kom je tot iets anders… het is allemaal prima! Je gaat in het leven, leeft het leven… dat is waar het om gaat. Dus… actie!


7 juli 2020

 

Bij wie ga jij erkenning halen?
👍
Bij je ouders, je partner, je vrienden, collega’s… of misschien wel je kinderen.
👍
We willen er zo graag bij horen, goedgekeurd worden, graag gezien worden…
👍
En hiervoor zijn we bereid om een flinke prijs te betalen… onze eigenheid. We passen ons aan om in het plaatje te passen.
👍
Maar hoe zou het zijn om zelf blij te zijn met wat je doet of met wie je bent?
👍
En van daaruit zullen er zeker nog mensen zijn die van je zullen houden, maar zeker niet iedereen… en dat is ok.
👍
En waar gaat het over? Succes, geld, macht,…
👍
Hoe zou het zijn om te genieten van het onderweg zijn, van jouw weg?
👍
Wetende dat je er misschien niet geraakt… de weg stopt namelijk nooit, tot ons einde.
👍
Maar hebben we ondertussen geleerd, genoten van het uitzicht, bomen weggehaald om verder te kunnen of met mensen in echtheid een weg afgelegd? 👍👍👍


1 juli 2020

Voorbeeld van afbeelding

Mensen komen en gaan in een leven. Of het nu door sterfte of een uit elkaar groeien of een breuk door conflicten is..
Wat zegt het als je het niet wil laten gaan of je je er aan vastklampt ? Wat heeft jouw innerlijke kind nodig en wil je misschien van die persoon krijgen? Soms blijven we ons hele leven hiernaar zoeken… Je zal het nooit kunnen krijgen van de ander… Alleen jijzelf kan je dit geven! Hou van jezelf, zorg voor jezelf… En voel hoe vrij het leven dan kan worden…


25 juni 2020

Wat zie jij als moeder of als vader in je kind?
Wat valt je op?
Iets wat je ongerust maakt?
Iets waar je trots op bent?
Hoe zou het zijn om er uit van te gaan dat ALLES wat je in je kind ziet van jezelf is? Het is jouw innerlijk kind.
Als iets ons heel erg opvalt in onze kinderen is het vaak net dat stuk in onszelf dat al lang om aandacht vraagt. Door net aan dat aspect in onze kinderen veel te belichten – wat vaak is wat we automatisch doen – creëren we voor onszelf de illusie dat we goed bezig zijn. Alleen, er komt iets eindeloos in die beweging waardoor we moe worden en het gevoel aan efficiëntie verliezen.En ons innerlijk kind blijft in dat aspect niet de aandacht krijgen die het verdient.
Als je onngerust bent in of voor je kind, wat in jou vraagt om geruststelling? Hoe kan je daar stappen in zetten?
Als je erg trots bent om wie je kind is, wat in jou vraagt om gezien te worden en te schitteren?
KINDEREN ZIJN FANTASTISCHE SPIEGELS OM IN TE KIJKEN EN JEZELF TE ZIEN.
 

24 juni 2020

Voorbeeld van afbeelding

We denken te weten hoe de dingen moeten gaan. We maken hier allerlei beelden van in ons hoofd. En als het anders gaat, dan kunnen we in de kramp of de weerstand gaan. Hoe zou het zijn om werkelijk te kijken naar wat er op je pad komt… of het nu aangename of onaangename dingen zijn… Wat brengt het ons, wat kunnen  we er uit leren? En hier zit er een paradox in… We hebben richting te bepalen… en we hebben ons te laten leiden door het leven… Wat onze voorbestemming is hebben we te leven, dag na dag ontvouwt zich dat. We kunnen dat niet controleren en weten niet waar dat naartoe gaat. Aan ons om zo open en zo bewust mogelijk op pad te gaan… en te genieten van die fantastische reis, dat het leven is!


16 juni 2020

Voorbeeld van afbeelding

Maak je dromen waar… laat ze geen ballon in de lucht zijn. Maar pak ze vast, zet ze neer… simple, clear and effective! Het is vooral een onderweg zijn… de ene beweging leidt je naar de andere… En misschien wordt het onderweg wel iets anders dan dat je gedacht had… Stel het niet uit, ga het niet vermijden, vlucht er niet van weg, leidt je niet af of verdring het niet… met allerlei stemmetjes: “Morgen, als ik het nog wat beter kan, begin ik er aan; Iemand anders is beter dan ik, dus kan ik er maar beter niet aan beginnen; Ik ben tevreden met een rustig leventje;…” Geniet van de weg! Je moet nergens “geraken”. Maar zet je elke dag in voor datgene waar jij in gelooft en vol van bent!


11 juni 2020

Voorbeeld van afbeelding

Als mens bestaan we voor 80% uit water, dus trillingen zetten zich gemakkelijk verder doorheen ons. Vanuit hoge en lage trillingen ontstaat er een hoge of lage energie. Of met andere woorden een positieve of negatieve energie. Het is aan ons of we ons laten besmetten met hoge of lage trillingen, positieve of negatieve energie. En je kan jezelf uitdagen om die hoge trillingen of positieve energie  in jezelf op te wekken. Je gedachten en emoties zijn ook trillingen die een bepaalde energie met zich mee brengen. Aan welke gedachten of emoties ga jij aandacht geven?