Relatietherapie

Vroeger waren relaties simpeler dan nu.  Relaties waren stabieler. De mogelijkheden waren begrensder. Nu zijn de keuzemogelijkheden groter. De eisen kunnen daardoor hoger lijken. Voortdurend word je uitgedaagd je eigen normen en waarden te bepalen, je eigen grenzen te stellen. Dat lukt niet altijd.  Deze complexiteiten vragen volwassenheid en veerkracht, die niet altijd voldoende beschikbaar zijn.

Van hieruit bekeken is het niet verwonderlijk dat spanningen en desillusies vaak voorkomen in relaties en dat verwachtingen niet op elkaar afgestemd raken. In de initiële verliefdheidsfase waarmee relaties doorgaans van start gaan, is er vaak sprake van een bepaalde graad van verblinding waardoor partners zichzelf en hun verwachtingen niet altijd helder maken en de ander ook niet volledig kunnen zien in zijn mogelijkheden en beperkingen.

Relatietherapie helpt om dynamieken helderder te maken. Het bewustzijn van eigen aandeel, verantwoordelijkheid en vrijheid kan hierdoor bij beide partners toenemen waardoor de kwaliteit van de communicatie en de beslissingsvaardigheid toeneemt.

Een kennismakingsgesprek dient als oriëntatie voor jullie vragen.

Samen met mijn team van de Groepspraktijk Eigenkleur Antwerpen, waar ik ook een aantal dagen per week werk, hebben wij een Podcast over relaties, met de titel “Liefde, tussen hemel en hel”. Hieronder de link: